Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a adoptat OUG privind reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemie UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 ianuarie 2022

UPDATE Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că Executivul a adoptat ordonanța de urgență pentru reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemia de COVID-19.

„Astăzi, în cadrul ședinței de guvern am propus spre aprobare și a și fost aprobată o ordonanță de urgență care cuprinde măsuri de protecție socială atât pentru angajați, cât și angajatori. În această OUG am reintrodus acordarea șomajului tehnic și reglementăm aceste noi măsuri de protecție socială atât de necesare pe această perioadă, când din cauza situației pandemice există riscul de a se suspenda, limita sau chiar întrerupe activitatea. Este indemnizația de șomaj de 75% din salariul brut, cel aflat în plată, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022. Ne bucurăm că am reușit să adoptăm ordonanța”, a declarat Marius Budăi, în briefing-ul de presă după ce s-a terminat ședința Executivului.

Știrea inițială

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 19 ianuarie, la începutul ședinței de guvern, că Executivul va reintroduce acordarea şomajului tehnic. Măsura se va aplica până la sfârșitul lunii martie, fiind vorba despre o indemnizație de 75% din salariul de bază.

Cabinetul Ciucă urmează să adopte această OUG în ședința de guvern care a început la ora 11:00.

„Astăzi, în şedinţa de guvern vom adopta o ordonanţă de urgenţă prin care vom reintroduce acordarea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi susținerea unor sectoare economice. Această măsură se introduce în contextul interzicerii şi suspendării sau limitării activităţilor economice din cauza epidemiei de COVID-19.

Practic, vorbim de acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor de şomaj până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă”, a declarat prim-ministrul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *