Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Guvernul propune reducerea tranzacțiilor cu numerar. Ministrul Finanțelor: Sunt sursa plăților la negru

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 2 octombrie 2023 Etichete: ,

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni, 2 octombrie, la Antena 3 CNN, că propunerea Guvernului, după adoptarea reformei fiscale, este de a reduce gradual plăţile în numerar. Concret, vom putea efectua plăți cash de maximum 5.000 de lei la un comerciant, iar de la 1 ianuarie 2025 de maximum 2.500 de lei. 

„Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru”, a spus Boloș, citat de CNN.

Conform acestuia, primul palier este între două persoane juridice, doi comercianţi, unde plafonul va fi redus de la 5.000 de lei la 1.000 de lei.

Ministrul s-a referit şi la operaţiunile dintre o persoană fizică şi o persoană juridică, unde plafonul va fi redus gradual de la 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei şi de la 1 ianuarie 2025 la 2.500 de lei.

„Noi nu trebuie să privim doar sub aspectul celor care fac gălăgie şi nu sunt de acord cu măsurile. E adevărat că este un disconfort, dar disciplina aceasta de care avem nevoie într-o perioadă atât de complicată pentru ţara noastră este mai mult decât necesară şi mai ales reducerea plafonului pentru operaţiunile în numerar. Numerarul în casă sau celebrele creditări de firmă în numerar sunt recunoscute pentru anvergura pe care au căpătat-o pentru ceea ce înseamnă evaziunea fiscală şi, din acest punct de vedere, încercăm sub toate mijloacele. Aţi văzut că am crescut inclusiv nivelul amenzilor”, a completat ministrul.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW