Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul propune 2% din PIB anual pentru realizarea proiectelor de infrastructură în anii 2020-2030

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 decembrie 2021

Statul ar trebui să aloce aproximativ 2% anual din PIB pentru a realiza proiectele de infrastructură propuse în perioada 2020-2030, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Planului Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport, pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. 

Având în vedere importanța infrastructurii de transport pentru dezvoltarea României, este necesară coagularea unui efort național pe perioada 2020-2030 pentru asigurarea resurselor financiare, pentru demararea obiectivelor de investiții necesare”, se arată în planul pus în dezbatere publică de Guvern.

Sunt menționate 3 surse de finanțare disponibile pentru realizarea proiectelor de infrastructură: bugetul de stat, fondurile externe nerambursabile din bugetul UE și fondurile rambursabile sub forma împrumuturilor de la instituții financiare internaționale.

De remarcat faptul că în prezent fondurile externe nerambursabile reprezintă principala sursă de finanțare pentru proiectele majore de infrastructură din România. Acest dezechilibru este cauzat în principal de lipsa unei alocări suficiente pentru investiții în infrastructură de la bugetul de stat precum și din cauza unei rate favorabile de co-finanțare în cazul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile”, potrivit sursei citate.

Concret, România are nevoie, pentru a realiza toate proiectele din infrastructură propuse până în anul 2030, de 72,77 de miliarde de euro.

Din cei 72,77 de miliarde de euro, finanțarea europeană estimată ar fi de 41,74 de miliarde (din care 13,06 de miliarde de euro ar fi fonduri externe, iar 28,68 ar fi contribuția maximă a bugetului de stat).

Deficitul de 31,03 de miliarde de euro poate fi acoperit tot de la bugetul de stat, se arată în planul de investiții.

În concluzie, România va trebui să asigure în următorii 10 ani contribuția financiară aferentă proiectelor cu finanțare europeană la care se adaugă necesarul pentru finalizarea întregii infrastructuri prezentate în acest plan, rezultând un efort financiar reprezentând aproximativ 2% din PIB/an în funcție de progresul fizic și financiar al proiectelor”, potrivit planului pus în dezbatere publică.

Proiectul pus în dezbatere publică poate fi consultat, în integralitate, aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW