Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Guvernul prelungește plafonarea adaosului comercial la alimente de bază și extinde lista de produse

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2023 Etichete: , ,

Guvernul va prelungi, în această săptămână, schema de plafonare a prețurilor la alimentele de bază și extinde lista de produse, potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Măsura de stopare a creșterii adaosului comercial va fi prelungită, prin Ordonanță de Guvern, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

Potrivit ministrului Agriculturii, lista produselor pentru care adaosul comercial va fi plafonat se va extinde, cu alimente precum: orez, bulion, smântână, margarină, drojdie, cozonac, varză murată.

„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde și lista de produse care vor beneficia de adaos commercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a transmis ministrul Agriculturii.

Câți bani dau românii pe mâncare

Reamintim,  la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi  și zahăr.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), pentru produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, o familie din România a cheltuit, în medie,  de 1.368 de lei, în ultimele trei luni. Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul al doilea din 2023, în scădere cu 1% față de ultimele trei luni. Astfel, s-a înregistrat 6.910 lei pe o gospodărie şi 2.770 lei pe persoană.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW