Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Guvernul pregătește măsuri de compensare a persoanelor vulnerabile după explozia prețurilor la energie

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 19 august 2021

Legea privind susținerea consumatorilor vulnerabili de energie ar putea fi implementată până la finele acestui an sau la începutul anului viitor, mai devreme decât era preconizat, în contextul exploziei prețurile în acest sector. 

În contextul reluării activităților economice în acest an, majoritatea statelor europene se confruntă cu presiuni inflaționiste. Potrivit BNR, o contribuție importantă la accelerarea recentă a inflației a provenit din partea componentei energetice, pe fondul liberalizării pieței, dar și al unor efecte de bază semnificative, asociate nivelurilor reduse înregistrate în primăvara anului 2020, după debutul pandemiei.

Prețul energiei electrice s-a majorat în medie cu 24,6% iar cel al gazelor naturale cu 20,5%, arată calculele Institutului Național de Statistică.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a previzionat că legea privind susținerea consumatorilor vulnerabili de energie ar putea intra în vigoare în perioadă octombrie-noiembrie, însă premierul Florin Cîțu, ceva mai pesimist, a avansat termenul de 1 ianuarie 2022. Peste 400.000 de persoane ar urma să beneficieze beneficia de suplimentul pentru energie și de ajutorul de încălzire, impactul bugetar fiind estimat la 115 milioane lei în 2022 și la 259 milioane lei în 2023.

Ajutorul mult așteptat de români

Proiectul de lege privind susținerea consumatorilor vulnerabili, aflat în prezent la Camera Deputaților, forul decizional, prevede acordarea unor ajutoare pentru plata facturilor la energie persoanelor al căror venit nu depășește 1.445 lei, familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei/persoană, dar şi persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menţine în viaţă sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare.

În ceea ce privește ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece, actul normativ prevede:

– se reglementează tipul de ajutoare: pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică și cu combustibili solizi sau lichizi;

– se stabilește limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, respectiv de 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanei singure, ceea ce reprezintă o creștere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singură de la 1.082 lei la 1.445 lei.

– cuantumul ajutoarelor se stabilește prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Valoarea de referință la care se aplică compensarea procentuală este de 250 lei pentru gaze naturale (în prezent cuantumul maxim este de 262 lei), 500 lei pentru energie electrică (dublu față de cuantumul actual de 240 lei), 80 lei pentru combustibili solizi/lichizi (fața de 58 lei cuantumul maxim actual acordat din bugetul local beneficiarilor de ajutor social, respectiv 54 lei cuantumul maxim plătit din bugetul MMPS), iar pentru energie termică valoarea de referință este dată de prețul local al gigacaloriei.

Suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului este o măsură nou-introdusă și este diferențiat în funcție de sursa de energie, respectiv :

– 30 lei pentru consumul de energie electrică;

– 10 lei pentru consumul de gaze naturale;

– 10 lei pentru consumul de energie termică;

– 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri;

– majorarea cuantumului suplimentului la 50 de lei, în cazul în care unica sursă este energia electrică.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW