Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Guvernul PNL vrea să-și asume răspunderea în Parlament pe mai multe proiecte de lege

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 13 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Guvernul și-ar putea asuma răspunderea pe un pachet de legi care să includă desființarea Secției Speciale și alegeri în două tururi de scrutin, eliminarea pensiilor speciale și desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă, a anunțat, luni, că BEx al PNL a discutat propunerile de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Potrivit lui Ionel Dancă, Ludovic Orban a fost mandatat să ceară, „la momentul oportun” dezbaterea şi adoptarea unor proiecte de acte normative prioritare pentru PNL.

„În cadrul Biroului Executiv al PNL au fost discutate propunerile de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada următoare, iar preşedintele partidului, Ludovic Orban, a fost mandatat de către structura de conducere a PNL să solicite, la momentul oportun, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea şi adoptarea unor proiecte de acte normative prioritare pentru PNL în perioada următoare, în condiţiile în care PSD vedem foarte bine că încearcă să blocheze acţiunea guvernamentală care are ca principal scop corectarea principalelor efecte nocive aduse de guvernarea PSD atât la nivelul economiei româneşti, cât şi la nivelul funcţionării instituţiilor publice ale statului”, a declarat Ionel Dancă, după şedinţa BEx.

Ionel Dancă a mai spus că strategia Guvernului PNL pentru declanşarea alegerilor anticipate „va fi cunoscută la momentul oportun”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernul a amintit faptul că printre prioritățile PNL se numără eliminarea pensiilor speciale, desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, alegerea primarilor în două tururi de scrutin prin procedură parlamentară.

„Nu există o listă de teme limitată pentru care Guvernul ar putea să-şi angajeze răspunderea în perioada următoare”, a mai spus Dancă.

Alegerile anticipate, miza Guvernului PNL/ Angajarea răspunderii ar duce la alegeri organizate mai devreme

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, potrivit articolului 114 din Constituția României.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului 2, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

În cazul în care Guvernul cade în urma angajării răspunderii și un al doilea Guvern nu este investit, președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW