Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Guvernul Orban reduce cheltuielile bugetare pentru a aplica legea pensiilor/Dancă: Vom lua măsuri severe

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 29 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Pentru ca noua lege a pensiilor să fie aplicată, Guvernul Orban va reduce cheltuielile bugetare din alte domenii. Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului a anunțat, vineri că Executivul „va lua măsuri severe”. 

Legea pensiilor a fost adoptată în Parlament și prevede o majorare de 40% în septembrie 2020 a veniturilor bătrânilor.

„Suntem conștienți de această presiune. În același timp, vorbim despre o lege adoptată în Parlament, iar viziunea Guvernului Orban este că această lege trebuie respectată, pentru că ne-am angajat în fața cetățenilor că vom respecta toate drepturile salariale și drepturile la pensie legale în vigoare și garantăm plata acestora”, a declarat Ionel Dancă, pentru RFI.

Aplicarea legii pensiilor va avea impact asupra deficitului de anul viitor, Ionel Dancă estimând un procent de 1%.

„Soluții pentru a acoperi această cheltuială există în acest moment la nivelul proiectului de buget pentru anul viitor, vor fi prezentate public. Sigur că impactul va fi o creștere suplimentară a deficitului pentru anul viitor, probabil undeva cu un 1% din PIB. Vom aplica măsuri severe de reducere în altă zonă de cheltuieli bugetare, pentru a face spațiu și loc pentru această presiune”, a mai spus Ionel Dancă.

Șeful cancelariei a mai explicat că pentru aplicarea legii pensiilor, Guvernul este nevoit să reducă cheltuielile din alte domenii.

„În zona de cheltuieli cu bunuri și servicii, în zona de cheltuieli cu funcționarea administrației publice. Noi ne-am asumat un program amplu de restructurare și eficientizare a administrației publice. Un prim pas a fost făcut prin reducerea numărului de ministere de la 26 la 16 ministere, iar etapa următoare este cea legată de reorganizarea acestor ministere, prin comasarea mai multor agenții și instituții subordonate, astfel încât să avem un aparat administrativ mult mai suplu și eficient, care să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor. Există spațiu în această zonă de reducere a cheltuielilor”, a mai spus Dancă.

Ionel Dancă mai spune că Guvernul și-a propus o îmbunătățire a colectării veniturilor bugetare.

„Chiar în rectificarea bugetară vreau să vă menționez că au fost diminuate sumele pentru cheltuielile cu dobânzile cu aproximativ 500 de milioane de lei. În același timp, ne propunem o îmbunătățire a colectării veniturilor bugetare. Numai din TVA, dacă este să ne uităm strict pe execuția bugetară pentru anul în curs, avem un nivel al încasărilor sub program de aproximativ 4 miliarde de lei, or acest lucru nu poate fi tolerat și considerăm că există spațiu pentru o mai bună colectare a veniturilor fiscale, anul viitor. De asemenea, din zona de venituri nefiscale, prin declanșarea unor programe de investiții, de acțiuni care să vizeze creșterea veniturilor bugetare, printr-o mai bună gestiune a companiilor de stat”, a adăugat șeful cancelariei.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW