Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Guvernul Orban, cadou pentru Pro România. Executivul a modificat principiul de finanțare a partidelor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 8 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Începând cu anul 2020, partidele politice vor primi bani de la buget în funcție de numărul de parlamentari. Guvernul a modificat fără dezbateri legea bugetului, introducând un amendament, depus chiar de Pro România. Partidul lui Victor Ponta este cel mai mare beneficiar al acestei schimbări.

Înainte, doar partidele care au candidat la ultimele alegeri primeau subvenții de la bugetul de stat în funcție de rezultatul obținut. Acum, cu noua schimbare făcută de Guvernul Orban, partidele vor primi bani indiferent dacă au participat sau nu la alegeri, sumele fiind acordate în funcție de numărul de parlamentari.

Principiul de bază al finanțării partidelor politice a fost astfel schimbat de Guvernul PNL.

„Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.”, este amendamentul introdus de Guvernul Orban la legea bugetului.

Amendamentul a fost făcut la inițiativa Pro România, care este de altfel și cel mai mare beneficiar al acestei modificări. Odată cu schimbarea principiului finanțării partidelor, Pro România ajunge să primească de la stat o sumă egală cu cea primită de USR.

“Pentru că în anul 2020 subvențiile se acordă pentru activitatea curentă și campania electorală a partidelor politice din anul 2020 (nu pentru rezultatele din anul 2016 aşa cum este stipulat în Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale).

Impactul bugetar este zero deoarece se realizează o împarțire a sumelor conform realităților politice din anul 2020. Sursa de finanțare se regăsește în Anexa 3/48/02 capitolul 5401la titlu 59 articolul 03 – Finanțarea partidelor politice punctul II Credite bugetare”, se arată în motivația amendamentului inițiat de deputatul Pro România, Mircea Dobre.

Amendamentul introdus de Guvernul PNL la legea bugetului a atras critici din partea USR. Deputatul Claudiu Năsui susține, într-o postare pe Facebook, că modificarea „are potențialul să schimbe multe în scena politică”, subliniind că „se deschide poarta la înființarea de noi partide”, dar și că traseismul politic va fi încurajat.

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW