Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Guvernul Orban a adoptat rectificarea bugetară. Cîțu: Deficitul bugetar crește la 4,4% din PIB/Bugetul din Educație a fost redus

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Guvernul Orban a adoptat, joi, rectificarea bugetară. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat, la finalul ședinței de guvern, că deficitul bugetar a fost majorat de la 4,3 la 4,4% în urma apariției unor cheltuieli suplimentare la Ministerele Educației și Sănătății.

Florin Cîțu a spus că prin rectificarea aprobată a trebuit să fie suplimentată partea de cheltuieli, în caz contrar companiile din sectorul privat, cetăţenii și pensionarii ar fi avut de suferit.

„Aceste sume au fost alocate prin rectificarea bugetară pentru că nu existau în buget, deşi programele existau şi au fost ignorate de guvernul precedent. A trebuit să suplimentăm partea de cheltuieli pentru că altfel companiile din sectorul privat, cetăţenii, pensionarii nu şi-ar fi primit banii pe care îi meritau. (…) Această practică de a ascunde sub preş gunoiul, de a arunca facturile în viitor, se opreşte în acest moment”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare se mai află şi Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.

În schimb, Guvernul Orban reduce bugetul Ministerului Educaţiei cu peste 2 miliarde de lei, la  27,7 miliarde de lei. 

La ultima rectificare bugetară, Guvernul Dăncilă a mai tăiat din Educație 1,03 miliarde de lei.

Potrivit lui Orban, „la Ministerul Educației au fost prevăzute 460 de milioane pentru achitarea diferențelor salariale prevăzute de legea L85/2016. Banii reprezintă plăți restante pentru 2018 și 2019 pentru universitățile de stat”.

Varianta finală a rectificării prevede plata a 400 de milioane de lei pentru concediile medicale ale personalului din Sănătate și încă 200 de milioane pentru medicamente.

sursa foto: Dreams Time

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW