Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul nu are bani de voucherele pentru vaccinați, dar prelungește perioada în care pot fi ridicate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2021

După ce au promis acordarea unor vouchere de 100 lei persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă reprezentanții Guvernului și-au dat seama că nu au suficiente fonduri în acest moment, așa că au prelungit la 6 luni perioada în care acestea pot fi solicitate. 

Cele 350.000 de tichete de masă în valoare de 100 lei, oferite de către Guvern pentru a încuraja vaccinarea împotriva COVID-19, s-au dovedit a fi insuficiente, în contextul numărul persoane vaccinate cu schema completă a crescut de la 5,13 milioane, cât era pe 31 august, la 6,4 milioane, pe 3 noiembrie.

Beneficiază de vouchere în valoare de 100 lei toate persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă după data de 31 august 2021, acestea putând fi solicitate de la centrul de vaccinare, cabinetul medicului de familie sau ambulatoriul de specialitate, în funcție de locul în care s-a efectuat imunizarea.

Ministerul Sănătăţii a anunțat miercuri, 3 noiembrie că bugetul pentru vouchere a fost suplimentat cu 13,8 milioane de lei, sumă insuficientă, chiar și pe fondul scăderii ritmului campaniei de vaccinare. Practic, această sumă ar ajunge doar celor care au finalizat schema de vaccinare în ultimele cinci zile, adică aproape 138.000 de persoane.

Ce sume ar fi necesare

În comunicările cu Organizația Mondială a Sănătății, reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniul sanitar și-au trasat ca obiective vaccinarea a 8,5 milioane de cetățeni până la finalul anului 2021, respectiv 13,4 milioane până pe 31 martie 2022. Un calcul simplu ne arată că, ținând cont de estimările autorităților, până la finalul anului ar exista 3,37 milioane de potențiali beneficiari iar, până pe 31 martie 2022, un număr de 8,27 milioane. Practic, Guvernul ar fi trebuit să aloce în acest an 337 milioane lei, sumă din care a prevăzut doar 48,8 milioane lei, adică 14,48%. Pentru anul 2022 executivul ar trebui să prevadă pentru voucherele de vaccinare suma de 490 milioane lei. De aici ar rezulta un total pentru întregul program de 827 milioane lei. Suma ar putea părea mare, în contextul în care România trebuie să reducă deficitul bugetar sub 3% până 2024, însă dacă este să ținem cont că vaccinarea cetățenilor în număr mare va duce la salvarea de vieți, respectiv la reducerea presiunii și implicit a cheltuielilor sistemului sanitar, s-ar putea dovedi a fi o cheltuială extrem de bine făcută.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW