Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Guvernul le-a prezentat producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei soluțiile de plafonare a prețului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a avut marți, 18 ianuarie, o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei, în care acestora le-a fost prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului de plafonare a prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali și IMM-uri. 

„Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul discuțiilor, au fost prezentate în detaliu modalitățile în care se aplică schemele de compensare și plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum și soluțiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici.

Potrivit analizei prezentate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energie electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.

Conform sursei citate, furnizorii de energie electrică și gaze naturale ar fi agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Pe de altă parte, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură.

La consultările de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, ministrul energiei, Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, reprezentanți ai cancelariei prim-ministrului.

Schema de plafonare se modifică

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la finalul ședinței coaliției de luni, 17 ianuarie, că Guvernul va adopta, cel mai târziu săptămâna viitoare, o Ordonanță de Urgență care să cuprindă măsurile decise de liderii PNL-PSD-UDMR, pentru criza prețurilor la energie electrică și gaze.

Plafonul pentru energia electrică va scădea, de la 1 leu/kw, la 0.8 lei/kw, iar limita consumului va crește de la 300 de kw, la 500 de kw.

Reiese o compensare de 0,291 lei/kw, ceea ce înseamnă că la consumator se va percepe 0,68lei/kw”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței coaliției.

În ceea ce privește consumatorii mari, non-casnici, prețul va fi plafonat la 1 leu/kw.

La consumul de gaz, plafonul va scădea, de la 0,37 de lei/kw, la 0,31 de lei/kw, iar limita de consum pentru 5 luni de zile crește, de la 1.000 de kw, la 1.500 de kw.

Se va aplica un discount de 40%, ceea ce înseamnă o creștere de la 33% la 40%, asigurându-se un preț de 0.221 lei/kw”, susține premierul.

Totodată, în cazul IMM-urilor, școlilor, spitalelor, bisericilor și antreprenorilor din industria alimentară se va asigura un preț de 0,37 de lei/kw.

În același timp, am luat decizia ca toate facturile să fie ștornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a adăugat Nicolae Ciucă, menționând că au fost emise peste 1 milion de facturi greșite.

Prim-ministrul a precizat că măsurile menționate se vor aplica de la 1 februarie, până pe 31 martie. Impactul măsurilor este de 3 miliarde de lei.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW