Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul înființează o „CNAIR” pentru spitale

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 2 iunie 2022

Guvernul urmează, în ședința de joi, 2 iunie, Ordonanța de urgență pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, o instituția care va avea în atribuții derularea procedurilor de achiziție privind construcția de spitale. 

„Astăzi, prin Ordonanţă de urgenţă, operaţionalizăm Agenţia specializată să gestioneze investiţiile în domeniul sănătăţii. Este o ordonanţă de urgenţă prin care realizăm practic, punerea în funcţiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR, şi aici vorbim de 2,5 miliarde de euro, fără TVA, pentru investiţii şi reforme în sistemul medical”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern.

La această oră, autoritățile au reușit să adune finanțare pentru trei spitale regionale Cluj, Iași și Craiova. Dacă pentru primele două, după doi ani de tergiversări, Ministerul Sănătății a reușit să încheie contractele pentru proiectare, nu același lucru se poate spune despre unitatea care ar urma să fie construită în Bănie.

Lansată în aprilie 2020, în urmă cu aproape doi ani, licitația pentru realizarea proiectului tehnic necesar construirii Spitalului Regional din Craiova, se află abia în stadiul în care au fost selectate firmele candidate.

Rafila este optimist

În cadrul unei conferințe de presă avute vineri, 15 aprilie, la Craiova, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, dintre cele 11 firme sau asocieri candidate la licitație pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova, au fost selectate cinci. Doar acestea vor putea depune oferte.

Urmează apoi ca aceste oferte să fie evaluate din punct de vedere și financiar iar abia apoi să fie desemnat un câștigător. Asta nu-l împiedică pe ministrul PSD să afișeze un optimism debordant. Rafila susține că întreaga procedură va fi finalizată cel târziu în august 2022. Acesta lucru înseamnă și contractul să fie semnat, ceea ce nu depinde doar de ministerul domnului Rafila.

Chiar în situația în care angajații responsabili de achiziții această instituție se depășesc pe ei înșiși și fac mai mult în patru luni decât în ultimii doi ani, nu poate fi scoasă din discuție o bătălie a contestațiilor în instanță.

Termene, doar de dragul de a fi

Într-un răspuns transmis pe 5 iulie 2021 la solicitarea Mainnews.ro, Ministerul Sănătății promitea că va finaliza licitația pentru Spitalul Regional Craiova până în noiembrie 2021. De la acel termen au trecut mai bine de cinci luni, iar licitația tot în stadiu incipient se află.

În ceea ce privește termenul de finalizare al spitalului este aproape imposibil de făcut un calcul, chiar și unul optimist, singura certitudine fiind că cel avansat de Ministerul Sănătății – decembrie 2026 – nu va fi îndeplinit.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *