Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Guvernul de la Budapesta va crea o autoritate anticorupție, ca răspuns la criticile Comisiei Europene

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Ungaria ar urma să creeze o autoritate anticorupție și un grup de lucru format din organizații non-guvernamentale, ce vor veghea asupra modului în care Guvernul de la Budapesta folosește fondurile europene, relatează Reuters.

Noua autoritate anticorupție ar urma să fie creată printr-o lege aprobată de Guvern și trimisă în Parlament până pe 30 septembrie. Data până la care autoritățile ungare și-au asumat operaționalizarea noii instituții este 21 noiembrie.

Organismul anticorupție ar urma să preia cazurile în care autoritățile ungare nu au luat măsurile necesare pentru a preveni, investiga și rezolva cazuri de fraudă, conflict de interese, corupție și alte infracțiuni și abuzuri comise cu fondurile europene.

Gergely Gulyas, un oficial de la Budapesta, dădea asigurări luna trecută că Ungaria va mai adopta și o serie de amendamente la legile criticate de Comisia Europeană și că noul mecanism de monitorizare a fondurilor europene va fi „cel mai strict și mai transparent” sistem în acest sens.

Demersul Guvernului condus de Viktor Orban are ca scop deblocarea fondurilor europene pe care Comisia Europeană refuză să le aprobe, pe fondul criticilor aduse autorităților de la Budapesta: nerespectarea statului de drept, nivelul ridicat al corupției și pozițiile în ceea ce privește migrația, drepturile LGBT și standardele democratice.

Totodată, demersul vine în contextul în care Budapesta încearcă să obțină un acord financiar cu Comisia Europeană pentru a revitaliza moneda națională.

Sursă foto: Facebook / Orbán Viktor

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW