Guvernul britanic ia în calcul să restricționeze accesul studenților străini la facultățile din regat
Guvernul britanic ia în calcul să restricționeze accesul studenților străini la facultățile de „slabă calitate” din regat, măsură criticată dur de reprezentanții sistemului de educație, relatează BBC.
Un purtător de cuvânt al Guvernului Marii Britanii a transmis, vineri, că premierul Rishi Sunak ia în calcul să restricționeze accesul studenților străini la facultăți de „slabă calitate” (fără să dea exemple) și ușurința cu care apropiații acestora pot primi vize de intrare în insulă.
Ideea este luată în calcul după ce datele oficiale au arătat că aproximativ 500.000 de imigranți au ajuns în Marea Britanie în decurs de un an, fiind vorba de cifre record, a adăugat oficialul.
„Luăm în calcul toate opțiunile pentru a ne asigura că sistemul de imigrări funcționează, iar acest lucru include problema apropiaților studenților și a diplomelor de slabă calitate”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak.
Anterior, ministrul de Interne Suella Braverman s-a plâns că studenții străini „își aduc membrii familiei pe vizele lor de studenți” și aleg cursuri „sub medie în instituții inadecvate”.
Numai că propunerea discutată de Guvernul britanic a fost criticată de reprezentanții sistemului de educație, ce au arătat la unison că restricționarea accesului studenților străini ar fi o lovitură grea pentru cele mai multe facultăți din Marea Britanie.
În prezent, multe dintre facultățile britanice se bazează din punct de vedere financiar pe taxele ridicate plătite de studenții străini, iar o restricție la facultățile „de slabă calitate” s-ar răsfrânge asupra cetățenilor britanici, au indicat experții citați de BBC.
Aceștia menționează că, dacă planul ar fi pus în aplicare, multe dintre universitățile din Marea Britanie, care nu sunt din Oxford, Cambridge sau Londra, ar risca să intre în faliment, iar, pentru a supraviețui, ar trebui să mărească taxele pentru studenții britanici.
Studenții din Marea Britanie au spus că „ar fi de râs” dacă Guvernul britanic ar îngreuna accesul studenților străini în Marea Britanie, întrucât regatul se confruntă cu un deficit de personal calificat.
Ei au acuzat Guvernul că ar încuraja, astfel, exploatarea studenților străini și confundarea lor „cu pușculițe”, din cauza „taxelor astronomice și a regimului violent de eliberare a vizelor”.
John Swinney, adjunctul premierului scoțian, a catalogat propunerea drept „proastă”, în timp ce ministrul scoțian al Educației susține că o astfel de măsură va afecta grav „sectorul universitar, de clasă mondială, al Scoției”.
Facultățile din Marea Britanie sunt la mare căutare inclusiv în România. Ultimele date arătau că peste 10.000 de români studiază în regat, țara noastră fiind în top 10 al statelor de unde studenții aleg să studieze în Marea Britanie.
Sursă foto: University of Manchester
Comentarii