Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul aprobă bugetul Metrorex, la o zi după protestul sindicaliștilor: 784 milioane lei – subvenția de la bugetul de stat / Reprezentanții companiei: Nu acoperă cheltuielile privind activitatea curentă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 mai 2023

Guvernul urmează să aprobe miercuri, 17 mai, bugetul Metrorex pentru anul 2023, ceea ce va deschide calea declanșării negocierilor între conducerea companiei și sindicaliști pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă. Aceștia din urmă au protestat marți, în fața Ministerului Transporturilor, solicitând majorarea semnificativă a salariilor.

Potrivit documentului, cheltuielile totale ale companiei sunt de 3,1 miliarde lei, în vreme ce veniturile ajung la 2,8 miliarde lei, diferența de 300 milioane lei reprezentând pierderi.

O mare parte din bani – 784 milioane lei – provin de la bugetul de stat sub formă de subvenție. Suma este considerată insuficientă de reprezentanții companiei, care au ținut să menționeze acest aspect inclusiv în expunerea de motive a hotărârii de guvern.

„Suma alocată la cap. bugetar ‘Subvenţii pentru transportul călătorilor cu metroul’, nu acoperă cheltuielile privind activitatea curentă de exploatare a metroului. Precizăm că nerealizarea întreţinerii şi reparaţiei căii de rulare (înlocuiri parţiale ale elementelor ce intră în componenţa acesteia) va conduce la încălcarea normelor de siguranţă a circulaţiei cu repercusiuni majore deoarece neefectuarea acestor lucrări va determina în mod obligatoriu introducerea de limitări de viteză”, se arată în expunerea de motive.

Cei mai mulți bani se duc pe salarii

Pentru plata salariilor celor 5.262 de angajați conducerea Metrorex a prevăzut 737 milioane lei. Cu alte cuvine, venitul mediu lunar brut în cadrul companiei este de circa 11.400lei. Scăzând din această sumă contribuțiile și taxele la bugetul de stat, ce pot varia în funcție de deducerile fiscale ale fiecărei persoane, rezultă un venit mediu net de aproximativ 6.830 lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii