Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Guvernul aprobă ajutorul de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova

By Diochetanu Andreea , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 25 martie 2022

Guvernul României aprobă în ședința de vineri, 25 martie, ajutorul de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova, după cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței. 

„Astăzi, în ședința de guvern, vom aproba acordul privind acordarea ajutorului financiar pe care țara noastră l-a stabilit în ședința comună din luna februarie avută la Chișinău cu Guvernul Republicii Moldova și, astfel, acel ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro va putea fi accesat de Guvernul Republicii Moldova, acord care reprezintă principalul element de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă și, desigur, de realizare a reformelor și sprijinul pe care noi îl acordăm pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, prim-ministrul a anunțat că astăzi va fi aprobată și HG prin care jumătate din profitul înregistrat de Nuclearelectrica și Romgaz să fie direcționat sub formă de dividende către bugetul de stat.

„Totodată, astăzi vom aproba o hotărâre de guvern prin care venim să consolidăm măsurile luate pentru sprijinriea populației și protecția cetățenilor față de creșterea prețurilor la energie și gaze, în sensul în care pentru companiile Nuclearelectrica și Romgaz vom stabili ca 50% din dividende să revină statului, iar cealaltă jumătate să poată fi folosită pentru investiții, atât în ce înseamnă dezvoltarea capabilităților de extracție off-shore, precum și asigurarea dezvoltării reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă”, a adăugat Ciucă.

În anul 2021, profitul net al Nuclearelectrica a fost de 1,01 miliarde lei, în creștere cu 45% față de 2020, în vreme ce Romgaz a înregistrat un profit net de 1,89 miliarde lei, cu 52% mai mare decât în anul anterior. Cele două companii au totalizat astfel un câștig de 2,9 miliarde lei, sumă din care Guvernul ar dori să atragă jumătate, adică 1,45 miliarde lei.

Statul român, prin Ministerul Energiei, este principalul acționar la cele două companii, cu o cotă de circa 82% la Nuclearelectrica și 70% la Romgaz.

Cu fondurile obținute, cel mai probabil, Guvernul are de gând să acopere o parte din cheltuiala cu măsurile de sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Cu toate acestea este încă neclar impactul bugetar al acestora. Inițial, Nicolae Ciucă a vorbit despre un cost estimat de 14 miliarde lei, însă, în textul Ordonanței, nu apare nicio sumă. O analiză internă a PSD, publicată de Economedia, arată că, prin aplicarea acestor măsuri, statul va cheltui 40 miliarde lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW