Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Guvernul anunță deblocarea angajărilor în sistemul sanitar, în urma discuțiilor dintre premier și sindicaliști

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 mai 2023

Guvernul a anunțat marți, 30 mai, că va debloca 14.000 de posturi din sistemul medical, majorarea salariilor pentru anumite categorii de angajați și fonduri pentru plata voucherelor de vacanță, în urma întâlnirii avute de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu reprezentanții sindicatului SANITAS.

„Principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților și noul sistem de salarizare. Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătății, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers inițiat deja la nivelul sistemului Educației, ambele domenii reprezentând priorități ale Coaliției de Guvernare”, au transmis reprezentanții executivului.

În contextul blocajului din educație generat de greva cadrelor didactice, guvernanții vor să evite un scenariu similar și în ceea ceea ce privește sistemul de sănătate. După ce săptămâna trecută au ieșit în stradă la protest, liderii sindicatului SANITAS au fost primiți marți, 30 mai, la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

În urma întrevederii, reprezentanții executivului au anunțat că urmează ca, prin intermediul unui Memorandum, vor fi deblocate 14.000 de posturi în sistem. În același timp, vor fi alocate finanțări pentru plata voucherelor de vacanță, care în prezent se achită din bugetele spitalelor.

Totodată, reprezentanții executivului s-au angajat că vor majora salariile în sistem prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

„Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

La întâlnire au mai participat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu și consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW