Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Guvernul a sesizat CCR pe tema rectificării bugetare ce conține majorarea pensiilor cu 40%

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind proiectele de rectificare bugetară ce au fost adoptate de Parlament în forma modificată de PSD, ce include majorarea pensiilor cu 40%. Executivul susține că nu au fost identificate sursele de finanțare ale majorărilor propuse, potrivit unui comunicat de presă.

Sesizarea este formulată pe Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și sesizarea privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În esență, Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigențele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii”, potrivit unui comunicat emis de Guvern.

Guvernul susține că parlamentarii nu ar fi identificat sursele de finanțare a majorărilor propuse.

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale”, se arată în comunicatul citat.

În plus, Executivul argumentează că amendamentele PSD ar avea un impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetățenilor, fiind cheltuieli care nu au bază reală în nivelul veniturilor.

Executivul subliniază faptul că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor și studiilor de impact, reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanțare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la cel mai mic nivel posibil. Distorsionarea construcției bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are ca finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetățenilor, inclusiv a prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli. 

Totodată, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situația economică internațională provocată de pandemie și maximă precauție în menținerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetățenilor”, potrivit sursei citate.

Context

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare a fost adoptat, în septembrie, de către plenul reunit al Parlamentului.

Proiectul de lege care include majorarea pensiilor cu 40% a fost adoptat cu 242 de voturi „pentru”, 147 de voturi „împotrivă”, 11 abțineri, iar un parlamentar nu și-a exprimat votul.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW