Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a plafonat prețurile la energie electrică și gaze. Măsurile vor fi aplicate timp de un an

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 18 martie 2022

Guvernul a adoptat vineri, 18 martie, Ordonanța de Urgență prin care prețurile la energie electrică și gaze vor fi plafonate timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a scris ministrul Energiei, pe Facebook.

Măsurile vor fi aplicate în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Concret, în cazul consumatorilor casnici vulnerabili sau al celor care se regăsesc într-o situație de sărăcie energetică, Virgil Popescu a menționat că au fost plafonate prețurile finale în baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale.

Pentru energie electrică: „a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv”, a arătat ministrul.

Prețul reglementat la gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Totodată, au fost plafonate prețurile finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale în cazul clienților non-casnici. Marii consumatori vor beneficia de schema specifică industriei, a precizat Popescu.

ENERGIE ELECTRICĂ – maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

GAZE NATURALE – maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh”, se mai arată în postarea oficialului.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW