Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a majorat premiile elevilor pentru olimpiadele naționale și a legalizat predarea online în universități

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 mai 2022

Premiile și bursele pentru olimpici au fost majorate, iar predarea online în universități a fost legalizată – acestea sunt doar două dintre măsurile anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ședința de guvern de joi, 26 mai. Totodată, alte măsuri evocate de liberal sunt creșterea duratei de studiu pentru artele spectacolului și primirea elevilor ucraineni în clasa a IX-a fără examen. 

Guvernul a creat cadrul legal pentru ca universitățile să poată preda online și din toamnă.

„Prima măsură adoptată astăzi prin ordonanță de urgență este posibilitatea ca universitățile românești începând cu anul universitar 2022-2023 să poată să derlueze o bună parte din activități în sistem online”, a anunțat liberalul.

Standardele de calitate vor fi publicate imediat dupa publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial.

Mai mult decât atât, s-a creat baza legală pentru trasabilitatea absolvenților de învățământ superior, urmând ca integrarea lor pe piața muncii să poată să fie monitorizată: „În acest fel vom putea să avem pentru prima oară informații despre viitorul absolvenților universităților românești”.

În aceeași ședință a Executivului s-a aprobat și extinderea duratei progamelor de licență în domeniul artelor spectacolului de la 3 la 4 ani. Cîmpeanu a menționat că „este un pas pentru alinierea la ceea ce se întâmplă în spațiul european al învățământului superior”.

Premiile pentru olimpici, majorate

Guvernul a adoptat și majorarea valorii premiilor pentru elevii care obțin primele locuri la olimpiadele naționale.

„Aveam un sistem ridicol de recunoaștere a performanței la nivel național, la nivel internațional și regional lucrurile sunt în regulă, dar premii naționale, care să pornească de la 65 de lei și să se oprească la 150 de lei pentru un elev care a fost primul în țara la o anumită olimpiadă au fost considerate ridicole de către Guvern, pe bună dreptate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Premiile majorate, potrivit ministrului:

  • Premiul I – 1000 lei
  • Premiul II – 700 lei
  • Premiul III – 500 lei
  • Mențiune – 300 lei

Totodată, a fost dublată alocația zilnică pentru cazare și masă pentru participanții la olimpiadele naționale, de la 100 la 200 de lei. În medie, sunt 20.000 de participanți, elevi și profesori, la o olimpiadă națională.

„Alocația zilnică pentru participarea la olimpiadă însemnă 4 milioane lei zilnic, susținuți de Guvernul României”, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că autoritățile locale vor avea baza legală pentru a crește valorile acestor premii și burse. Mai mult, pentru prima oară în țara noastră, și elevii din școlile private vor fi premiați pentru reprezentarea României la olimpiadele internaționale.

În ceea ce privește elevii ucraineni, ei se vor putea înscrie în clasa a IX-a fără să susțină Evaluarea Națională, chiar dacă numărul maxim de elevi a fost deja atins, ei intrând pe locuri speciale, a mai anunțat ministrul.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *