Friday, December 3, 2021
Jurnalism corect


Măsuri luate în ședința de Guvern. S-a decis prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie/ Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea Covid-19 se acordă tuturor românilor, asigurați sau neasigurați

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 14 mai 2020 Etichete:

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, că liberalii au decis prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020.

„Astăzi Guvernul a adoptat o OUG pentru prelungirea unor măsuri de sprijin pentru oameni si companii după perioada stării de urgență. Aceste măsuri se vor aplica pentru o perioadă limitată de timp și doar în unele domenii pentru care se vor menține restricții acestea vor merge în paralel cu măsurile active de relansare a economiei și de sprijin țintit pentru categoriile vulnerabile.

 1. Pentru protecția socială Guvernul a decis astăzi prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020 cu posibilitatea menținerii acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricționate în funcție de evoluția situației epidemiologice. Vorbim despre angajații cu contracte individuale de muncă, dar și despre profesii liberale, PFA și alte categorii de profesioniști. Intenția noastră este să acordăm această formă de sprijin și începând cu data de 1 iunie să venim cu măsuri active care pe partea de angajați să includă inclusiv suportarea unei părți din salariu pentru cei care se întorc din șomaj tehnic sau care intră pe piața muncii.
 2. Va mai fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor anului școlar.
 3. Companiile și instituțiile publice cu un număr mai mare de 50 de angajați vor fi obligați să își stabilească programe individualizate de muncă, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră de la începerea și terminarea programului pe o perioadă de trei ore.
 4. Am prelungit până la 31 mai acordarea unor drepturi de asistență socială pentru cei care se află în plată în acest moment: concedii și indemnizații pentru creșterea copilului etc.

În domeniul Sănătății:

 1. Se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină și persoanelor infectate cu Covid-19.
 2. Consultațiile medicale acordate de medicii de familie și în ambulatoriu de specialitate vor putea fi în continuare acordate la distanță utilizând orice mijloace de comunicare și, de asemenea, se va putea face decontarea acestor servicii fără folosirea cardului de sănătate.
 3. Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea Covid-19 se acordă tuturor cetățenilor români, și pentru cei asigurați și pentru cei neasigurați.
 4. Serviciile medicale acordate în unitățile de asistență medicală primară și în ambulatoriu de specialitate se vor deconta la nivelul activității efectiv realizate.

În Educație:

 1. Transportul gratuit pentru elevi. Prin OUG am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancțiunea încetării contractelor.
 2. Alte prevederi care privesc acest domeniu sunt legate de probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, de asigurare a finanțării de bază per elev pentru copiii din învățământul privat autorizat.
 3. Au mai fost adoptate măsuri legate de organizarea examenului de definitivat, de grad didactic II și de asemenea concursuri pentru ocuparea catedrelor din învățământul preuniversitar.

În domeniul Fiscal:

 1. Guvernul a decis ca asociațiile și fundațiile care achiziționează medicamente, echipamente de protecție sau alte dispozitive să fie scutite de TVA în condițiile în care aceste bunuri sunt utilizate în combaterea Covid-19 sau când sunt donate unor entități care le folosesc în aceste scopuri. Măsura este limitată în timp până la 1 septembrie 2020.

În domeniul Cultural:

 1. Am instituit posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziționate și transformarea acestora pentru același spectacol amânat pentru o altă dată sau în cazul în care nu mai este posibilă amânarea spectacolului, pe bază de vouchere pentru alte evenimente culturale organizate de către cei care au vândut aceste bilete. Dacă pe parcursul unui an aceste bilete nu au putut fi folosite, atunci se vor returna banii pentru cei care le-au achiziționat.
 2. Pentru veniturile impozabile obținute de către cei care activează în industria de evenimente acestea vor fi plătite la momentul realizării veniturilor.

În domeniul Economic am realizat prelungirea termenului de eliberare a certificatelor de situații de urgență până la data de 31 mai. De asemenea, va fi prelungită până la data de 15 iunie 2020 posibilitatea de eliberare a solicitărilor pentru amânarea ratelor celor care se află în imposibilitatea plății acestor rate.

Până la data de 15 iunie 2020 instituțiile de credit vor evalua aceste cereri de suspendare a ratelor și în același timp se interzic deconectările consumatorilor de la rețeaua de gaz, electricitate, apă, canal și salubritate”, a anunțat Turcan.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW