Monday, October 3, 2022
Jurnalism corect


Guvernul a atacat la CCR legea de înființare a „DNA-ului pădurilor”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 iulie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul a atacat, miercuri, la Curtea Constituțională legea de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM). Proiectul de lege a fost inițiat de USR și a fost votat de parlamentari din toate formațiunile. 

Printre cele sesizate de Guvern se numără faptul că lege nu cuprinde și sursa de finanțare a acestei structuri, dar și faptul că încalcă Constituția în dimensiunea referitoare la calitatea, claritatea și previzibilitatea legii.

Rolul Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu

Instituția ar urma să facă parte din Parchetului de pe lângă Înalta Curte și ar urma să aibă rolul unui parchet care să se ocupe de urmărirea penală în cazul infracţiunilor de mediu. DIIM ar urma să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În DIIM ar urma să lucreze ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne și specialişti din domeniul informatic, domeniul silvic, al calităţii apei, al calităţii aerului, al calităţii solului, al gestiunii deşeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care ţin de protecţia mediului.

Conform proiectului de lege depus de USR, rolul DIIM este: de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiuni de mediu, de supraveghere şi control al actelor de cercetare penală, efectuate ofiţerii şi agenţii de poliţie, de sesizare a instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac privind infracţiunile date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu şi de participare la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată.

CITEȘTE ȘI: De ce a picat ”DNA-ul pădurilor” la CSM | Defrișările masive, motiv de dispută în plină stare de urgență

Sursa foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW