Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Guvernul a aprobat un nou program de dezvoltare locală. Care au fost marile probleme ale PNDL 1 și 2

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 august 2021

Guvernul a aprobat, miercuri, 11 august, în primă lectură, Programul național de investiții „Anghel Saligny”, destinat autorităților locale, pentru care ar urma să fie alocat un buget de 50 miliarde lei în următorii 6 ani.

Programul „Anghel Saligny” ar urma să fie al treilea proiect al Guvernului în ultimii șase ani de finanțare a investițiilor autorităților locale, după controversatele PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) 1 și 2, prin care s-au alocat aproape 50 miliarde lei.

Prin acest proiect ar urma să fie finanțate lucrări pentru alimentarea cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumurile publice, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale și sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. Cu toate acestea, nu este încă clar care vor fi criteriile pe baza cărora Guvernul va realiza aceste alocări de fonduri care ar urma să provină exclusiv de la bugetul de stat.

Sorin Ioniță, despre PNDL: Sunt în lucru vreo 12.000 de proiecte. Nimeni nu știe în ce stadiu sunt

Într-o declarație acordată Mainnews.ro, expertul ȋn reforma administraţiei publice Sorin Ioniță, director al think tank-ului Expert Forum, a explicat că marea problemă a PNDL a fost lipsa totală de transparență, fapt ce a dus clientelism politic.

„Problemele la PNDL. În primul rând impredictibilitatea. Faptul că de la un an la altul nimeni nu știe cât se aprobă. Nu există o listă a proiectelor finanțate prin PNDL 1 și 2. Sunt în lucru vreo 12.000 de proiecte. Nimeni nu știe, nici măcar Ministerul Dezvoltării, în ce stadiu sunt acestea. Este o devălmășie totală pentru că așa s-a vrut, iar în situația asta de lipsă de transparență apare clientelismul. Nu se știe de ce a primit un primar și nu a primit celălalt. Nu există nicio explicație rațională”, a explicat Sorin Ioniță

Ce ar trebui făcut

În opinia expertului, aprobarea proiectelor printr-un astfel de program ar trebui făcută de o comisie independentă, pe criterii transparente, așa cum se întâmplă în cazul fondurilor europene.

„Aceste programe trebuie făcute transparent, cu aplicabilitate multianuală, cu niște formule de alocare și cu comisie independentă în Guvern. Proiectele trimise de primari ar trebui să primească niște note, ierarhizate, iar cele bune să fie finanțate. Trebuie să se facă cu banii de la buget așa cum se întâmplă cu banii europeni”, a subliniat Sorin Ioniță.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW