Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a aprobat modificarea statutului prefecților și subprefecților / Ministrul Dezvoltării: Până acum, doar ne prefăceam că aceștia sunt funcționari fără aparență politică

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 ianuarie 2021

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, modificarea statutului prefecților și subprefecților, devenind funcții de demnitate publică, numiți de către forțele politice. A fost introdusă funcția de secretar general al instituției prefectului, ce ar urma să facă legătura dintre nivelul politic și cel administrativ al instituției.

Ministrul Dezvoltării susține că modificarea a fost necesară pentru a corela reglementările cu rolul constituțional al prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local. Cseke Attila a precizat că delimitarea dintre rolul politic și de specialitate ale acestor două funcții a fost cerut și de Comisia Europeană.

„Prefecții și subprefecții sunt numiți de forțele politice aflate la Guvernare. În aceste condiții doar ne prefacem că aceștia sunt funcționari publici fără apartenență politică”, a precizat ministrul Cseke Attila.

În plus, va fi introdusă funcția de secretar general al instituției prefectului, ce va avea grad de înalt funcționar public.

Înființarea acestei funcții reprezintă o garanție suplimentară privind îndeplinirea imparțială a atribuțiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Înaltul funcționar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate și coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuții. Mai mult, spre deosebire de prefecți și subprefecți, pentru secretarii generali ai instituției prefectului sunt introduse condiții exprese de studii”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Dezvoltării.

În funcțiile de prefect și subprefect vor fi numite persoanele ce au absolvit programe de formare specializată. Cei care vor ocupa aceste posturi, începând cu luna martie, vor avea la dispoziție un an pentru finalizarea studiilor.

Prefecții și subprefecții își vor păstra calitatea de înalt funcționari publici pentru o perioadă de cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, urmând ca, după această perioadă, statutul lor să se conformeze noilor reglementări”, a precizat sursa citată.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW