Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Guvernul a aprobat creşterea nivelului amenzilor pentru şoferii care nu plătesc rovinietă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 martie 2022

Guvernul a aprobat sâmbătă, 26 martie, majorarea cuantumului amenzilor plătite de şoferii care folosesc reţeaua de drumuri naţionale şi nu achită rovinieta. Nivelul sancţiunilor rămăsese acelaşi din anul 2010, deşi cuantumul vinietei a crescut cu 20%, notează News.ro.

Statisticile arată că, prin comparaţie cu procesele verbale încheiate pentru neplata rovinietei în anul 2015, anul trecut numărul contravenţiilor legate de acest aspect s-a dublat.

Potrivit portalului e-rovinieta.ro, cuantumul amenzii pentru autoturisme este între 250 și 500 de lei, iar de până la 4.500 de lei pentru vehiculele de transport cu masa transportată maximă admisă de peste 12 tone.

Guvernul: Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel

Statisticile arată că, prin comparaţie cu procesele verbale încheiate pentru neplata rovinietei în anul 2015, anul trecut numărul contravenţiilor legate de acest aspect s-a dublat.

„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, informează Guvernul.

Executivul justifică majorarea amenzilor prin faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate în anul 2021, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control.

Amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenţiei poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW