Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a aprobat construcția unor conducte de transport a gazelor naturale. Câte localități se pot racorda

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 20 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Joi, 20 aprilie, Guvernul a aprobat două proiecte de investiţii privind construcţia de conducte de transport a gazelor naturale, la propunerea Ministerului Energiei. Este vorba despre conducta de transport gaze naturale pe direcţia localităţilor Timişoara – Deta – Denta – Moraviţa, din judeţul Timiş, prin care se va acoperi necesarul de gaze naturale pentru consumul casnic şi industrial al unui număr de cel puţin 11 localități. 

Proiectul a fost implementat pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din România, reducerea gradului de dependenţă de importul de gaze din Rusia, transportul spre pieţele Central Europene a gazelor naturale din Marea Neagră, dezvoltarea unei capacităţi de transport ce va permite în viitor interconectarea cu conductele ce vor avea ca surse potenţiale de alimentare gazele lichefiate de la ţărmul Mării Negre (Proiectul AGRI), sau gazele de şist, se arată în expunerea de motive a Ministerului Energiei

Pentru realizarea proiectului a fost emisă Autorizația de Construire nr. 5/17.05.2018 de către Ministerul Energiei și vizează construirea unei conducte de transport gaze de la țărmul Mării Negre, de unde va prelua gazele naturale extrase din platforma continentală și Stația de Comprimare Gaze Podișor.

România a început să importe mai puțin gaz

De la debutul războiului Rusia-Ucraina, Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre să găsească soluții în domeniul energiei, astfel încât să nu mai depindă de gazul rusesc.

Potrivit Institutului Național de Statistică(INS), România a importat, în primele două luni din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 175.300 tone echivalent petrol (tep), cu 64,9% (-324.500 tep) mai puțin faţă de perioada similară a anului trecut.

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii