Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul a aprobat calendarul la prezidenţiale. Campania electorală începe pe 12 octombrie

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 27 august 2019 Etichete: ,

Guvernul a adoptat, marți, mai multe hotătâri privind prezidențialele din luna noiembrie, conform purtătorului de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. Campania electorală va începe pe 12 octombrie.

Pe 10 noiembrie are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. De asemenea, românii din Diaspora pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8,9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 și 24 noiembrie.

„În şedinţa de Guvern, s-au adoptat hotărârile de Guvern privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru preşedintele României în anul 2019. Este vorba despre hotărârea Guvernului privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României”, a declarat Nelu Barbu, la finalul şedinţei Guvernului.

„2 septembrie 2019: depunea la BEC a protocolului de constituire a unei alianţe electorale

11 septembrie 2019: înregistrarea în registrul electoral ca alegător în străinătate, respectiv ca alegător prin corespondenţă

22 septembrie 2019, ora 24: depunerea candidaturilor şi comunicarea către BEC a semnelor electorale

12 octombrie: începerea campaniei electorale.

8 noiembrie, orele 12.00-21.00, prima zi a votării în străinătate.

9 noiembrie, ora 07.00, se încheie campania electorală în ţară.

9 noiembrie, orele 7-21: a doua zi a votării în străinătate.

10 noiembrie, orele 7-21: a treia zi de votare în străinătate şi începerea votării în ţară.

10 noiembrie, ora 21.00 se încheie alegerile atât în ţară, cât şi în străinătate, iar alegătorii care la ora 21.00 se află în secţiile de votare, precum şi cei care se află la rând în afara secţiilor de vot, pot să-şi exercite dreptul de vot până la ora 23.59”.

Guvernul a mai adoptat, marţi, o hotărâre referitoare la stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

„Sunt precizări pe care le aveţi în legislaţia adoptată de Parlamentul României, a fost modificată legislaţia astfel încât să poată fi desfăşurat procesul de vot pe mai multe zile şi a fost completată procedura de votare. Sunt atribuţiile tuturor instituţiilor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, este vorba de MAI, MAE, Regia Autonomă în Monitorul Oficial, STS, Institutul Naţional de Statistică, AEP ş.a.m.d.”, a explicat Nelu Barbu.

Executivul a aprobat şi un proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului şi a cheltuielilor făcute pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea bugetului alocat pregătirii, organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019 şi detalierea cheltuielilor care urmează a fi efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne şi instituţiile prefectului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică, precum şi Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, se propune suplimentarea bugetelor Autorităţii Electorale Permanente şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2019”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii Executivului.

Foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *