Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a aprobat achiziționarea a 32 de avioane F-16 second-hand de la Guvernul Norvegiei UPDATE

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 16 iunie 2022

UPDATE  Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziționarea aparatelor de luptă ieșite din uzul armatei norvegiene. Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA.

România va cumpăra și un pachet de bunuri şi servicii complementar, de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Achiziția de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include și instruirea unui număr minim de specialiști din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviație din Forțele Aeriene.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.X.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Știrea inițială

Guvernul va aproba achiziția a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegiei, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de joi, 16 iunie. Executivul va adopta o lege care va asigura livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operațională.

În lumina agresiunii Federației Ruse din țara vecină, prim-ministrul a transmis că întărirea armatei trebuie să primească atenția cuvenită.

„Este nevoie ca în actualul context să continuăm să acordăm atenția cuvenită întăririi capacității de apărare și răspuns a armatei noastre. Este important de subliniat că dincolo de achiziția acestor aparte se dezvoltă capacitatea în domeniul industriei de Apărare, pentru că facilitățile de mentenanță și modernizare se vor dezvolta și consolida în România”, a precizat Ciucă înaintea ședinței Executivului.

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a transmis Parlamentului la sfârșitul anului 2021 o solicitare pentru încuviințarea achiziției a 32 de avioane multirol F-16 second hand de la Norvegia. Solicitarea poate fi consultată aici.

La finalul lunii trecute, când militarii români au reluat zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR, consemnate la sol din 15 aprilie, ca urmare a prăbușirii unui astfel de aparat de zbor în județul Constanța, MApN a transmis că au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia

Potrivit aceleiași surse, întreaga achiziție se ridică la 454 milioane euro fără TVA, din care 354 milioane de euro reprezintă suma care va fi plătită pentru avioane iar 100 milioane de euro sunt alocate pentru suport logistic și alte echipamente specifice modernizării avioanelor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW