Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul a anunțat că îngheață angajările de la 1 iulie, dar până atunci angajează masiv

By Diochetanu Andreea , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2022

Angajările la stat vor fi suspendate începând cu 1 iulie – aceasta este una dintre măsurile cuprinse de Guvern în programul Sprijin pentru România. Însă, până la începutul lunii viitoare, mai multe ministere și instituții ale statului angajează pe bandă rulantă.

La sfârșitul lunii mai, Guvernul anunța lansarea pachetului de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”. Pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, Executivul preciza că va susepnda angajările la stat.

„Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, transmitea Guvernul în data de 23 mai.

Până atunci, angajările continuă

Mai multe ministere și instituții din subordinea statului angajează masiv, până la 1 iulie, când intră în vigoare măsura. Economedia.ro relatează că ANAF caută aproape 300 de angajați, săptămâna trecută instituția scoțând la concurs 79 de posturi de execuţie, inclusiv posturi de debutanţi, pentru aparatul central, dar şi alte 130 de posturi pentru DGRFP Bucureşti.

De asemenea, urmează să fie anunţate angajări pe 50 de posturi şi la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), conform sursei citate.

Și Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează să ocupe prin concurs, în acest an, 150 de posturi.

Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) își crește organigrama cu 536 de posturi, până la 1943, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului. Pe site-ul ministerului au fost publicate deja mai multe anunțuri de angajare:

Foto: Captură site MIPE

O altă hotărâre prevede că numărul de posturi de la Ministerul Mediului crește cu 64, de la 484 la 548.

La rândul său, Ministerul Economiei a anunțat că face angajări, însă nu a menționat numărul posturilor scoase la concurs.

Și Ministerul Finanțelor face angajări, având nevoie de IT-iști:

Foto: Captură site MF

După data de 23 mai, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat 5 anunțuri de angajare, potrivit site-ului MAI. Și Ministerul de Externe scoate la concurs peste 150 de posturi în luna iunie:

Foto: Captură site MAE

Ministerul Energiei a scos, de asemenea, la concurs 4 posturi vacante corespunzătoare unor funcții publice de execuție din cadrul Direcției Generale Piețe de Electricitate și Gaze Naturale, Eficiență și Riscuri.

Și Ministerul Dezvoltării a lansat un concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a unor funcții publice vacante din cadrul Direcției Generale Programul Operațional Regional.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale face, la rândul său, angajări:

Foto: Captură site MMSS

Curtea de Conturi a României a anunțat, în 30 mai, că organizează un concurs pentru ocuparea a 90 de posturi de auditor public extern – 24 la nivel central și 66 în teritoriu, potrivit unui anunț oficial pe site-ul instituției.

Cum se vor face angajările la stat de la 1 iulie

De menționat este că Ministerul Muncii a publicat, în data de 10 iunie, în transparență decizională, un proiect de ordonanță de urgență privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar. Acest proiect prevede înghețarea anagajărilor pentru o perioadă de 6 luni de zile, dar și modul în care se vor face angajările la stat după data de 1 iulie.

„În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Articol unic

(1) Începând cu data de 1 iulie 2022, până la 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice, din:

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,

b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Prin post unic, în sensul alin.(1), se înțelege:

a) acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilității stabilite, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică;
b) un post dintre cele aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante”, se arată în proiect.

De menționat este că, potrivit alin. (3), pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

Totodată, alineatul 4  prevede că, totuși, prin memorandum aprobat de Executiv, se pot organiza concursuri la sta și în perioada iulie – decembrie 2022. Totuși, este vorba doar despre „cazuri temeinic justificate”, potrivit proiectului de OUG.

„(4) Prin excepție de la prevederile alin.(1), în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice prevăzute la alin.(1) lit.a), cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget, respectiv prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile publice locale prevăzute la alin.(1) lit.b). Procedura referitoare la transmiterea solicitărilor de ocupare a posturilor din cadrul instituțiilor prevăzute la alin.(1) lit.b) se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației”.

CITEȘTE INTEGRAL proiectul de OUG privind înghețarea anagajărilor la stat

Nota de fundamentare a OUG

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *