Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a adoptat cadrul juridic pentru „Cloud-ul guvernamental” / Ministru: Nu o să îi mai punem pe români pe drumuri

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 31 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Guvernul a adoptat în ședința de marți, 31 ianuarie, o Hotărâre prin care creează cadrul juridic pentru implementarea Clodului Guvernamental, platformă ce ar urma să fie implementată până cel târziu în anul 2026 și care va conține datele personale ale cetățenilor români, astfel încât accesarea lor să fie făcută de pe orice terminal cu acces la internet.

Concret, este vorba de o platformă ce va putea fi accesată de fiecare cetățean român cu conexiune la internet. Românii vor avea, astfel, acces direct la toate serviciile publice, vor putea solicita și primi documente „de oriunde, oricând” și vor putea avea acces la un istoric al interacțiunilor cu administrația, fără să mai fie nevoiți să se deplaseze fizic la instituții.

Actualmente, datele românilor sunt în diverse dosare cu şină, în diverse instituţii ale statului român, în diverse dulapuri, pe diverse holuri”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și Digitalizării, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul a explicat că, odată cu implementarea platformei de cloud, cetățenii români vor fi informați în momentul în care datele lor vor fi accesate.

Deci este un sistem mult mai sigur, mult mai transparent şi chiar tehnologia răspunde iată unor temeri vehiculate în spaţiul public cu privire la protecţia datelor românilor. Ele vor fi protejate şi accesul încă o dată va fi jurnalizat şi notificat”, a adăugat Burduja.

Mai mult, cel puțin 30 de instituții ale statului român vor avea acces la noua platformă până în anul 2026, a precizat ministrul Digitalizării.

Să nu îi mai punem pe români pe drumul dintre ghişee. Statul va solicita cetăţeanului o singură dată o informaţie, după care instituţiile statului sunt obligate să comunice între ele şi nu să îl pună pe cetăţean pe drumuri”, a adăugat Sebastian Burduja.

Proiectul își propune să reducă birocrația „prin eliminarea proceselor administrative redundante sau perimate”, să asigure „o mai bună colaborare și o partajare rapidă a informațiilor între toate instituțiile guvernamentale”, să protejeze instituțiile publice de atacurile cibernetice și să crească eficiența sistemului administrativ.

Platforma va fi administrată operațional de Autoritatea pentru Digitalizarea României, va fi implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar securitatea cibernetică va fi asigurată și de Serviciul Român de Informații.

Totodată, mediul privat va putea crea „soluții și aplicații informatice ce vor fi utilizate de instituțiile și autoritățile publice”.

Investiția se ridică la 561.780.000 de euro fără TVA.

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii