Monday, October 3, 2022
Jurnalism corect


Guvernatorul regiunii Kalinigrad a propus interzicerea transporturilor de bunuri între Rusia și statele de la Marea Baltică

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 iulie 2022

Guvernatorul regiunii Kalinigrad, Anton Alikhanov, a propus, luni, 11 iulie, o interdicție totală a transportului terestru de bunuri dintre Rusia și Letonia, Lituania și Estonia, ca răspuns la decizia Lituaniei de a aplica sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în contextul invaziei din Ucraina, notează Reuters.

Această decizie (…) va da de lucru porturilor din Kalinigrad, afectate de restricțiile impuse de Uniunea Europeană”, a comentat Anton Alikhanov.

Interdicția s-ar aplica și în cazul bunurilor care se află în tranzit între țările baltice și Rusia și aparțin unor state terțe.

În schimb, Lituania a extins lista bunurilor asupra cărora există interdicții de transport.

Pe lângă materialele de construcții, cărbunele, cimentul și bunurile pentru industriile tehnologice ce nu mai pot fi transportate între Rusia și Kalinigrad via Lituania se numără și lemnul, alcoolul și substanțele chimice industriale pe bază de alcool.

Context

Lituania a început să interzică, pe 18 iunie, tranzitul feroviar al bunurilor ruse care intră sub sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, în contextul invaziei din Ucraina, către exclava Kalinigrad. Potrivit estimărilor, au fost interzise aproximativ 50% din bunurile care ajungeau în Kalinigrad prin țara baltică.

Am pregătit un set de măsuri de retorsiune pe care le-am trimis guvernului și Administrației Prezidențiale”, a amenințat guvernatorul regiunii Kalinigrad, Anton Alikhanov, în cadrul unui interviu acordat pe 3 iulie unui ziar din Rusia.

Șeful delegației Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, a fost convocat la sediul Ministerului rus de Externe în luna iunie.

În replică, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE în ceea ce privește afacerile externe, a transmis că Ederer „a explicat că Lituania a implementat sancțiunile impuse de UE și că nu există nicio blocadă. Le-a cerut să se abțină de la măsurile și retorica ce generează escaladare”, potrivit Reuters.

Kalinigrad este o exclavă ce aparține de Federația Rusă, situată între Polonia și Lituania. Are în jur de 430.000 de locuitori și este principala bază navală a Rusiei la Marea Baltică.

Sursă foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW