Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Guvernarea PSD, marcată de scandalurile din MAI. Cum s-a deteriorat imaginea Poliției și a Jandarmeriei în ultimii 3 ani

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 7 august 2019 Etichete: , , , ,

Guvernarea PSD a fost marcată de mai multe scandaluri care au vizat Ministerul Afacerilor Interne, unele dintre ele ducând la deteriorarea imaginii structurilor instituţiei. Recent, dispariția unei tinere de 15 ani și încercarea ei de a supraviețui prin solicitarea ajutorului autorităților au scos la iveală lipsa de pregătire a polițiștilor. La celalalt capăt al firului, un dispecer al poliției îi spunea fetei sa închidă telefonul și că un echipaj va ajunge îndată. În realitate, autoritățile au ajuns în locul în care era sechestrată după mai multe ore de la uciderea ei. Totul se întâmpla cu câteva săptămâni înainte de un eveniment care dă fiori unei alte structuri a MAI: protestul din 10 august.

Dispecer al poliţiei, către Alexandra: Rămâneţi acolo, nu are cum să zboare, măi domnişoară

Dispariția Alexandrei, o fată de 15 ani, avea să scoată la iveală incompetența autorităților în a interveni în situații de urgență. După ce a fost sechestrată, fata a reușit să sune la 112. La celălalt capăt al firului au fost însă oameni nepregătiți, care nu au reușit să o găsească în timp util. Procurorii spun că fata a fost ucisă după ce a apelat serviciul de urgență, cadavrul său fiind ars. Înregistrările au scos la iveală lipsa de pregătire a autorităților în cazurile de urgență.

„A.M.: Vă rog ați trimis pe cineva aici?
Polițist (2) (pe ton iritat): Am trimis, rămâneți acolo că nu… în 2 minute n-are cum să zboare măi domnișoară. Stați acolo, da?

(..)

Nu pot să stau în telefon domnișoară că avem și alte apeluri, rămâneți acolo că vine echipajul de poliție, negreșit va veni, da, două-trei minute, ce naiba? (pe fundal se aude plânsul Alexandrei)
A.M.: (plângând) Bine…
Polițist (2): Da? Stați liniștită, calmați-vă un pic, da?
A.M.: (plângând, disperată) Mi-e frică…!” , este un fragment din apelul telefonic al copilei.

În urma acestui caz, la doar 6 zile de la preluarea mandatului de ministru, Nicolae Moga a demisionat. În locul lui a venit, ca interimar, Mihai Fifor, care anunţă reformarea MAI şi a sistemului 112.

Poliţiştii privesc cu dezinteres, fără să coboare din maşină, o minoră plină de sânge

În plin scandal privind intervenția autorităților şi a promisiunilor de reformare ale noului ministru, pe Facebook apar noi imagini care arată nepăsarea oamenilor legii: doi polițiști privesc nepăsători din mașină o copilă plină de sânge.

Fata, în stare de șoc, este ajutată de trecători, în timp ce polițiștii nu coboară din mașina. Sancțiunea aplicată celor doi poliţişti din Galaţi este să patruleze doar pe jos. Procurorii au deschis un dosar penal şi s-a stabilit că este vorba despre o tânără de 14 ani dintr-un centru de plasament, care întreţinuse un raport sexual cu prietenul ei de 15 ani.

Poliţiştii închid oraşul Târgovişte pentru mitingul PSD

Pe 19 mai, în contextul unui miting al PSD în campania electorală pentru europarlamentare, oraşul Târgovişte a fost închis. Poliţiştii au stat la intrările din oraş şi nu au lăsat nicio maşină să intre. Mai mult, cei care participau la eveniment foloseau o parolă pentru a trece de filtre.

Măsura, după ce la mitingurile electorale precedente ale PSD au fost prezenţi şi protestatari.

Plăcuțele anti-PSD au stârnit vâlvă în Poliţia Română: După bâlbe privind legislaţia, dosarul a fost închis

La sfârșitul lunii iulie 2018, polițiștii bucureșteni au reținut numerele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, după ce au oprit în trafic autoturismul condus de tânărul Răzvan Ștefănescu. De asemenea, i-au reţinut și pemisul de conducere.

Poliţia Rutieră a deschis dosar penal în acest caz. Polițistii au invocat în acest sens articolul 334,  din Codul Penal care precizează este infracțiune să conduci pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulație în România.

Pe lângă acest articol din Codul Penal, Poliția Rutieră a invocat dejavestita convenție de la Viena, care, cândva, stabilea că numerele de înmatriculare trebuie să fie compuse „fie din cifre, fie din cifre și litere”. S-a dovedit între timprespectiva convenție a fost amendată de ONU în 2016.

Situația s-a lămurit când a venit răspunsul de la Interpol Stockholm : „Răspunsul nostru referitor la validitatea numerelor a fost conform legislației suedeze, și anume că e un număr suedez de înmatriculare valid și că e valid și în afara Suediei.”

După acest răspuns, dosarul penal pentru celebrele plăcute suedeze a fost închis.

Scandalul privind poliţistul pedofil, demiterea șefului IGPR și demisia premierului Tudose

La începutul anului 2018, un caz de agresiune sexuală asupra a doi minori a adus în atenţie existenţa mai multor cazuri similare cu autor necunoscut. După câteva zile, pe baza imaginilor suprinse de camerele de supraveghere, a fost identificat principalul suspect: un angajat al Poliţiei Capitalei. Cazul a dus la demiterea şefului Poliţiei Române de la acel moment, Bogdan Despescu. Pentru că premierul nu a dorit revocarea acestuia, între Mihai Tudose şi Carmen Dan a izbucnit un conflict care a dus la demisia prim-ministrului.

În locul lui Tudose a fost numită Viorica Dăncilă, iar şeful DGA, Cătălin Ioniţă, cercetat penal de DNA, l-a înlocuit pe Bogdan Despescu. După câteva luni, Ioniţa a revenit la DGA, relaţia sa cu ministrul Carmen Dan deteriorându-se.

La acel moment, în spaţiul public, Poliţia Română a fost acuzată de incompetenţă. Oamenii au criticat existenţa în sistem a unei persoane cercetate pentru mai multe fapte de agresiuni sexuale asupra minorilor fără ca nimeni să îşi dea seama de preocupările acesteia. S-a discutat despre modificarea regulamentelor şi efectuarea testelor psihologice, însă până în prezent nu au fost anunţate concret măsurile implementate.

Încrederea în Jandarmerie, la cel mai scăzut nivel după 10 august

Imaginea unei alte structuri a MAI – Jandarmeria Română- a fost grav afectată în ultima perioadă. Momentul în care cetățenii și-au pierdut încrederea în instituție a fost protestul din 10 august 2018, când sute de oameni au acuzat că au fost agresați de jandarmi în timp ce protestau pașnic. Păstrarea în funcţii de conducere a celor care au coordonat violenţele, în condiţiile în care sunt şi cercetaţi penal, a dus la o deteriorare a imaginii. Totul a culminat cu o falsă îndepărtare a lor din funcţii, chiar înainte de a se împlini un an de la intervenţia agresivă a forţelor de ordine. Recent, ministrul Fifor a anunţat că şeful Jandameriei, Cătălin Sindile, a fost înlocuit. A omis să precizeze că acesta rămâne numărul 2 în instituţie. Cel care a condus Jandarmeria în timpul protestului de anul trecut, Sebastian Cucoş, este noul şef al Jandarmeriei Capitalei.

Dosare penale după protestul de anul trecut

După protestul de anul trecut au fost deschise mai multe dosare penale. Unele dintre ele, privind suporteri ai unor echipe de fotbal prezenţi la protest, care ar fi comis acte de agresiune, sunt deja în curs de soluţionare. Altele sunt încă în faza de cercetare.

Câteva sute de protestatari au depus plângeri pentru că au fost agresaţi sau gazaţi la protest, la Parchetul Militar fiind deschis un dosar penal privind intervenţia agresivă a Jandarmeriei. Au fost puşi sub învinuire secretarul de stat în MAI Mihai Chirica şi şefii din Jandarmerie Laurenţiu Cazan, Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile.

În paralel, Jandarmeria a depus la DIICOT o plângere privind o posibilă tentativă de lovitură de stat. După aproape un an, DIICOT a preluat dosarul de la procurorii militari.

MAI a refuzat desecretizarea tuturor documentele legate de organizarea jandarmilor

Parchetul a cerut desecretizarea tuturor documentelor referitoare la intervenția din 10 august încă de anul trecut, însă MAI a desecretizat doar șapte din cele opt acte, și pe acelea doar parțial. De altfel, această situaţie a fost motivul unor tensiuni existente între Augustin Lazăr, fost procuror general, şi guvernarea PSD.

Într-o conferință de presă susținută pe 11 iunie, Carmen Dan, a anunțat că documentul referitor la organizarea acţiunii jandarmilor pentru mitingul din 10 august rămâne secret.

Sebastian Cucoş, om cheie în Jandarmerie, prezent la evenimentele din Valea Uzului

Sebastian Cucoş a fost trimis şi la Valea Uzului, in luna iunie, pentru a coordona jandarmii care asigurau ordinea publică la cimitirul eroilor, unde au avut loc ciocniri între români şi maghiari.

”Având în vedere situatia operativă tensionată, pentru asigurarea tuturor măsurilor necesare ca situația să nu degenereze, colonelul Sebastian Cucoș, în calitate de prim-adjunct al inspectorului general, a fost desemnat sa coordoneze activitățile”, spune Jandarmeria Română.

Foto: Inquam Photos/ Alberto Grosescu

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW