Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Gruparea infiltrată în Consiliul Județean Caraș-Severin a intrat din nou în atenția DIICOT

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 8 decembrie 2021

Procurorii DIICOT au făcut miercuri, 8 decembrie, 7 percheziții într-un dosar în care mai multe persoane cu funcții importante în Consiliul Județean Caraș-Severin, dar și oameni de afaceri, sunt acuzați că ar fi făcut parte dintr-o grupare care se ocupa cu fraudarea contractelor cu statul. 

Perchezițiile de miercuri, 8 decembrie, vin în continuarea unui dosar deschis de DIICOT în anul 2020, în legătură cu mai multe numiri în funcții cheie din județ pentru obținerea de contracte de servicii și lucrări publice în Caraș-Severin.

Procurorii susțin că o parte dintre suspecți nu s-ar fi oprit din activitatea infracțională, nici măcar după ce DNA Timiș i-a trimis în judecată în două dosare penale pe parcursul anului 2020.

Mai mult, imediat după alegerile din 2020, au obținut posturi importante în cadrul Consiliului Județean Caraș – Severin.

Membrii grupării sunt acuzați de șantaj, trafic de influență, abuz în serviciu, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și luare de mită.

Noile acuzații ale procurorilor DIICOT

Procurorii susțin că, începând cu luna septembrie 2020, după alegerile locale, o parte din membrii grupului au devenit consilieri onorifici ai lui Romeo Dulca, președintele PNL al CJ Caraș-Severin, funcție neplătită, dar care le permitea acestora accesul la informații legate de achizițiile publice din județ.

Mai mult, din gruparea infracțională depistată de DIICOT făceau parte și un director executiv din Consiliul Județean și consilierul lui Romeo Dulca.

Din cercetările efectuate în cauză, s-a constatat faptul că, în cursul anului 2020, în cadrul respectivei direcții, a fost organizat de către fostul Director Executiv, un număr de 9 licitații cu clauză suspensivă, ce aveau ca obiect diferite lucrări de modernizare, întreținere, reparare a drumurilor județene”, potrivit DIICOT.

La finalul anului 2020, membrii grupării ar fi făcut rost, de la directorul executiv, de documente confidențiale în urma cărora au avut acces la informații secrete, legate de lucrările publice efectuate în județ.

Au putut, astfel, să evalueze și să decidă ce plăți urmau să fie oprite de la alte proiecte, pentru ca fondurile să fie deturnate către ei, deși celelalte societăți comerciale duseseră contractele la îndeplinire.

În perioada aprilie – octombrie 2021, o altă membră a grupului infracţional, consilier al președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, și-a depășit atribuțiile și a desfășurat acte materiale la nivel decizional, în sensul identificării unor proiecte strategice ale județului(…)Suspecta împreună cu o altă suspectă, au inițiat un un astfel de proiect în cadrul căruia erau depuse cereri de finanţare, prin programul ”Anghel Saligny”, solicitări care nu au avut la bază studii de prefezabilitate, ci doar scopul de a favoriza exclusiv primăriile agreate”, mai arată procurorii DIICOT.

Codrin Ștefănescu, pus sub acuzare în 2020

În același dosar, la începutul anului 2020, Codrin Ștefănescu, fost secretar general al PSD, alături de alte 15 persoane, au fost puse sub acuzare de procurorii DIICOT, fiind cercetați pentru constituire de grup infracțional organizat, șantaj și folosirea influenței.

Din comunicatul transmis atunci de DIICOT, reiese că cei învinuiți ar fi încercat prin numiri în funcții cheie din județ să obțină avantaje materiale prin contracte de servicii și lucrări publice executate parțial sau neexecutate.

”În cauză s-a stabilit că, la sfârșitul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor profituri materiale prin subordonarea cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții), care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului.

Astfel, în luna decembrie 2018, membrii grupului infracțional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizației județene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial sau fictiv.

Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional urmărea schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării”, este comunicatul DIICOT, din 28 februarie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *