Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Grup infracțional specializat în furtul de catalizatoare auto, destructurat Franța/ Trei suspecți au fost arestați în România/ Prejudiciu de 4 milioane de euro

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 februarie 2024 Etichete: , , ,

Colaborarea dintre autoritățile române și franceze a dus la destructurarea unei rețele implicate în furtul de catalizatoare auto din Franța, cu un prejudiciu estimat la 4 milioane de euro. S-au constatat aproape 400 de victime, în mare parte entități juridice. În România, au fost arestați trei membri ai acestei grupări infracționale.

”La data de 13.02.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul poliţiştilor de investigaţii criminale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Suceava, Botoşani, Mehedinţi, Dolj şi Olt au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal instrumentat de jandarmii din Franţa, din cadrul Secţiunii de Cercetări din Caen, cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante vizând fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea săvârşirii unei infracţiuni şi spălare a banilor”, anunţă, joi, DIICOT.

Conform sursei menționate, autoritățile din Franța, reprezentate de Tribunalul de Jurisdicție Interspecializată din Rennes, au emis mai multe mandate europene de investigație.

”Membrii grupului organizat, în perioada februarie 2022 – februarie 2024, au săvârşit, în zona de nord-vest a Franţei, furturi de catalizatoare auto în dauna a 395 de victime, majoritatea fiind persoane juridice, prejudiciul creat astfel depăşind suma de 4.000.000 euro”, au mai transmis anchetatorii.

În urma perchezițiilor, trei membri ai grupării, vizați de mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare franceze, au fost preluați de Parchetele aferente Curților de Apel Suceava și Craiova, care au inițiat cereri de arestare preventivă cu scopul extrădării lor. Judecătorii de la Curțile de Apel Suceava și Craiova au aprobat aceste cereri, stabilind arestarea preventivă a celor trei indivizi.

”Pe parcursul percheziţiilor domiciliare, la care au participat şi 4 anchetatori francezi, au fost identificate 4 autovehicule de lux, ridicate în baza unor ordine de indisponibilizare, precum şi sumele de 9.600 euro, 3.400 lei, bijuterii, telefoane mobile, tablete, laptop-uri, medii de stocare de interes în cauză, precum şi alte mijloace de probă”, a mai transmis DIICOT.

Instituția menționează că, în cadrul aceleiași anchete, cu o săptămână în urmă, a avut loc o operațiune similară pe teritoriul Franței, unde s-au desfășurat patru percheziții domiciliare. Acestea au condus la identificarea altor membri ai rețelei organizate, cinci cetățeni români implicați în furturi fiind reținuți.

foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW