Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Grup infracțional specializat în fraudă prin investiții pe platforme online, destructurat de procurorii DIICOT / Prejudiciu de peste 89 de milioane de euro

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 12 mai 2023 Etichete: ,

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au efectuat, la sfârșitul lunii martie, șase percheziții domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, care a pus bazele mai multor centre de asistență telefonică implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”, se arată într-un comunicat de presă remis de instituție vineri, 12 mai. Prejudiciul din dosar se ridică la peste 89 de milioane de euro.

Victimele erau induse în eroare de membrii grupului și determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiții, sumele de bani fiind colectate și, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Germania.

Concomitent, au fost efectuate percheziții domiciliare în Israel, Bulgaria și Georgia, fiind organizat și un centru comun de comandă în cadrul EUROJUST. La activitățile din România au participat și reprezentanți ai Poliției din Germania.

Acuzațiile DIICOT

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, „în perioada 2017-2020, un grup infracțional organizat a înființat mai multe centre de asistență telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane.”

Persoanele vătămate au fost induse în eroare și determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online, controlate de membrii grupului infracțional organizat. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiții, sumele de bani fiind colectate și, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Metoda de operare folosită a constat în determinarea persoanelor vătămate să investească inițial sume mici, cuprinse între 200 și 250 de euro, pentru care urmau să obțină profituri ridicate.

Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obținerea unor profituri mai mari decât cele prezentate inițial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani.

În România, doi membrii ai grupului infracțional organizat au deschis mai multe centre de asistență telefonică, în care și-au desfășurat activitatea între 30 și 80 de persoane, de diferite naționalități, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola și Cuba, implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

Aceștia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obținute de către organele de urmărire penală”, a transmis DIICOT.

În urma perchezițiilor, procurorii au ridicat o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unități de stocare a datelor și sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei și 75.400 de dolari.

Cu ocazia activităților desfășurate, două persoane urmărite internațional au fost identificate și arestate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii