Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Grinzile de 90 tone ale podului peste Someș, pe șantierul VO Beclean, luate de vânt

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 iulie 2023 Etichete: ,

Grinzile care fac legătura între pilonii podului peste Someșul Mare – pe care va trece varianta ocolitoare a orașului Beclean – s-au prăbușit în apă după ce s-a format un curent puternic pe râu în timpul furtunii de cod portocaliu, relatează timponline.ro.

Constructorul va face altele noi, dă asigurări primarul Nicolae Moldovan, care crede că se vor obține bani în plus din fondul de calamități.

„A fost o vijelie foarte mare, s-a format un curent pe cursul Someșului Mare și a ridicat în sus grinzile care fac legătura între piloni, cele care se montează și apoi se face suprabetonarea, ceea ce reprezintă structura podului. Pur și simplu vântul le-a ridicat, deși fiecare cântărește 90 tone, și le-a aruncat în apă. Constructorul va turna grinzi, le va face noi pentru că nu le mai poate folosi pe cele care s-au prăbușit. Unde e planșeul nu s-a întâmplat nimic. Oamenii nu trebuie să-și facă griji că s-ar putea întâmpla vreun dezastru după ce e finalizat podul. Nu va întârzia finalizarea variantei ocolitoare. Poate face grinzile noi în paralel cu lucrările pe care le are”, a declarat primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, pentru Timp Online.

Varianta de ocolire Beclean va avea o lungime de 1,195 km, cu parte carosabilă de 7 m și platformă de 10 m. Traseul variantei este în totalitate nou, se desprinde din DN 17 D la km 4+677 spre dreapta, traversează râul Someşul Mare şi se racordează la DN 17/ E 58 la km 27+505 spre stânga.

Varianta va avea două benzi de circulație de 3,5 m fiecare și un acostament de 1,5 m, conform caracteristicilor pentru drumuri naționale europene de clasa tehnică III şi o viteză de 60-80 km/h.

În valoare de 86,4 milioane lei, fără TVA, contractul pentru varianta de ocolire Beclean a fost încheiat de autoritățile locale cu o asociere condusă de CML.RO.

 

Comentarii