Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Grindeanu: TAROM are nevoie de o restructurare pentru a nu intra în faliment. Trebuie să ajungă la 90% personal navigant și 10% personal suport, nu invers

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 mai 2022

Confruntată cu amenințarea falimentului, Tarom are nevoie de o restructurare la nivelul angajaților, a subliniat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. „Trebuie ca 90% din personalul TAROM să fie personal navigant şi 10% personal suport, nu invers”, a afirmat oficialul joi, 25 mai, la Conferinţa Anuală şi Adunarea Generală a Asociaţiei Aeroporturilor din România, citat de Agerpres

Comisia Europeană (CE) a aprobat recent un ajutor de stat pentru TAROM, în valoare de 1,9 milioane de euro, pentru a-şi putea acoperi prejudiciul cauzat de pandemia COVID 19. Potrivit ministrului Transportului, CE a transmis companiei românești de aviație un plan de restructurare pentru a evita falimentul. El a susținut că situația personalului TAROM este de aproape 90% personal suport și 10% personal navigant.

„TAROM-ul trebuie să-şi continue planul pe care l-a agreat cu Comisia Europeană şi pe care trebuie să-l urmărească, aşa, citând din clasici în viaţă, pas cu pas, astfel încât să poată să salveze compania, pentru că despre asta e vorba. Nu există scenarii gri în ceea ce înseamnă TAROM, ori se reuşeşte a fi salvată, ori va avea soarta, din păcate, a altor companii din Europa. Din câte ştiu, cel puţin în zona de est a Europei, au mai rămas în picioare două companii naţionale – TAROM şi LOT. În rest, cam toate au intrat în faliment. Dar nu doar în estul Europei. Avem exemplul recent al Alitalia. De aceea, pe zona aceasta de TAROM, trebuie să îşi urmărească foarte bine acest plan”, a declarat ministrul Transporturilor.

Grindeanu a susținut că TAROM colaborează cu CE pentru a rezolva această problemă.

„Eu am avut o discuţie în urmă cu 2-3 săptămâni cu d-na comisar Vestager (Margrethe Vestager – comisarul european pentru concurenţă – n. r.) pe două componente. Atât pe TAROM, cât şi pe CFR Marfă. Pe TAROM lucrurile sunt mai clare, pentru că planul de restructurare este acceptat. Mai trebuiau să trimită câteva clarificări pe care TAROM le-a trimis la Comisie, deci este acceptat acest plan de restructurare”, a transmis ministrul de resort, conform sursei citate.

Potrivit datelor publicate pe Listafirme.ro, în 2020, anul în care a debutat pandemia de COVID 19, compania românească de aviație a înregistrat pierderi de peste 439 milioane lei. Mai mult, cifra de afaceri a TAROM a ajuns la 355 milioane lei, de la peste 1 miliard în 2019.

Sursa: listafirme.ro

În luna aprilie, TAROM a transportat aproximativ 160.000 de pasageri pe segmentul zborurilor regulate şi 20.000 de pasageri pe segmentul zborurilor de tip charter, înregistrând o creştere de peste 142% faţă de aprilie 2021, a anunţat compania, la începutul lunii mai, relatează Agerpres.

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW