Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Grindeanu susține că nu se justifică construirea unui nou terminal la Aeroportul Otopeni / Traficul anual de pasageri, dublu față de actuala capacitate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 mai 2023 Etichete: , ,

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, într-o emisiune la Digi24, că nu este justificată construirea unui nou terminal la Aeroportul Otopeni din Bucureşti. Aproximativ 12,6 milioane de pasageri au tranzitat anul trecut Aeroportul Otopeni, în condițiile în care actuala capacitate este de doar 6 milioane de pasageri.  

„Aeroportul Otopeni trebuie să ajungă şi sper că va ajunge la sfârşitul anului 2023 la numărul de pasageri dinainte de pandemie. Adică să se recupereze ceea ce s-a pierdut. În acest moment, nu astăzi când vorbim, pe numărul de pasageri, pe toate studiile, nu se justifică construcţia unui terminal nou. Că trebuie să fie îmbunătăţiri, perfect de acord. Tot ce ţine de buna funcţionare în actualul terminal, clar că trebuie să fie îmbunătăţit. Eu vorbesc de un terminal nou care înseamnă foarte mulţi bani. Astăzi, când vorbim pe numărul de pasageri pe care îl are Aeroportul Otopeni nu se justifică”, a declarat Sorin Grindeanu.

Cifrele însă îl contrazic pe ministrul transporturilor. Având o capacitate de procesare de 6 milioane de pasageri anual, Aeroportul Otopeni a avut în 2022 un trafic aerian de aproximativ 12,6 milioane pasageri, în creștere cu 82 % față de 2021, dar la 85 % comparativ cu anul 2019, anul de referință înainte de pandemia COVID-19.

„Numărul total de pasageri din 2022 se apropie, astfel, de cel maxim, înregistrat în anul 2019 (14,8 milioane pasageri), ajungând să reprezinte peste 85% din acesta. În ceea ce priveşte numărul de mişcări aeronave, acesta reprezintă circa 83% din valoarea record de 145.002 mişcări, înregistrată tot în 2019. Din acest total, pe Aeroportul Henri Coandă s-au înregistrat 12.601.679 pasageri şi 102.136 de mişcări de aeronave”, arată Compania Aeroporturi București.

Grindeanu, în 2022: Aeroportul Otopeni are nevoie de un nou terminal

În urmă cu un an, ministrul era de cu totul altă părere, spunând că este necesară construirea unui nou terminal la Otopeni.

„În primul rând, Aeroportul Otopeni are nevoie de un nou terminal şi ştim cu toţii (…) Este unul dintre aeroporturile din Europa care şi-a revenit cel mai rapid”, declara Sorin Grindeanu pe 20 mai 2022.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW