Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Grindeanu propune comasarea Ministerului Familiei, condus de Firea, cu Ministerul Sportului

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 mai 2023 Etichete: , , , ,

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat într-un interviu la Digi24, că și-ar dori comasarea Ministerului Familiei, condus de Gabriela Firea, cu Ministerul Tineretului și Sportului, atribuit conform protocolului de coaliție către UDMR.

Fără posibilitatea de a amenința cu ruperea majorității în parlament, UDMR se vede tot mai amenințat la guvernare. După ce liberalii au pus ochii pe Ministerul Mediului, în fruntea căruia se află Tánczos Barna, Sorin Grindeanu a lansat ideea comasării cu Ministerul Sportului.

„Susţin o reducere a numărului de ministere. (…) Nu văd de ce am avea un minister al Antreprenoriatului, Turismului, când poate funcţiona foarte bine aşa cum a funcţionat în Ministerul Economiei. De asemenea, mi se pare foarte mult să existe un minister separat Familie, Tineret, poate exista Familie Tineret şi Sport. Îmi voi susţine punctul acesta de vedere zilele următoare la posibilele negocieri”, a declarat Sorin Grindeanu într-un interviu care va fi difuzat duminică, la Digi24.

Grindeanu s-a mai pronunşat pentru reducerea numărului de ministere miercuri, într-o conferinţă de presă la Constanţa, însă atunci nu a nominalizat niciun minister.

„Eu cred că odată cu noul guvern trebuie să fie mai puţine ministere, nu doar secretari de stat. Ăsta este un lucru pe care i l-am spus şi lui Marcel Ciolacu, şi lui Nicolae Ciucă, şi lui Kelemen Hunor. Este punctul meu de vedere că sunt prea multe ministere, nu doar secretari de stat. Şi dacă tot vrem să începem să facem ceva, dincolo de reducerea numărului de secretari de stat, trebuie redus şi numărul de ministere. E punctul meu de vedere şi îl spun public, l-am spus şi colegilor mei. Nu cred că sunt singurul care crede acest lucru. Pot să dau exemple, dar s-ar supăra colegi de ai mei din Guvern dacă aş da un exemplu sau altul acuma de cum s-ar putea comasa anumite ministere, dar e absolut necesar, fără niciun fel de discuţii. Şi nu doar secretari de stat. Subliniez, trebuie să se comaseze ministere, să fie mai puţine”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Ce prevede protocolul dintre PSD și PNL

Încheiat pe 25 noiembrie 2021, acordul politic între PSD, PNL și UDMR, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

În același timp, ministrul transporturilor din partea PSD, Sorin Grindeanu, va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Proiectelor Europene, condus în prezent de Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor din partea PSD, Adrian Câciu, va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției, unde acum se află Cătălin Predoiu.

Totodată, coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD, Marian Neacșu, va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului, de care în prezent se ocupă Micea Abrudean.

CITEȘTE ȘI: Culisele rotativei. Când preia PSD funcția de premier și cum se negociază ministerele – SURSE

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW