Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Grindeanu se apără după ce mai mulți politicieni au câștigat concursurile pentru șefia companiilor din subordinea sa

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 februarie 2023 Etichete: , , ,

Fiasco la alegerea noilor administratori ai companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor. Cu toate că ministrul Sorin Grindeanu promitea concursuri organizate „pe bune”, în final s-a ajuns ca aceste poziții să fie ocupate de politicieni, oameni din sfera mediului politic sau de către vechi angajați în instituții ale statului. 

În mare, cu puține excepții, PSD și PNL și-au împărțit funcțiile de membru în Consiliile de Administrație ale companiilor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, cel puțin astea reiese din profilurile administratorilor selectați. Mainnews.ro a scris despre cazurile de la CNAIR, CNIR și Metrorex.

Povestea concursurilor pentru șefia companiilor din subordinea MT

Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor sunt conduse în acest moment de Consilii de Administrației ai căror membri interimari au fost numiți pe partidele din coaliția de guvernare. Mandatele lor sunt de 4 luni cu posibilitate de prelungire pentru 2 luni. Aceștia aleg directorul interimar, al cărui mandat este tot de 4 luni cu posibilitate de prelungire pentru 2 luni.

Această practică a generat efecte extrem de nocive asupra modului în care au fost conduse respectivele companii. În primul rând, au fost extrem de rare cazurile când posturile au ajuns să fie ocupate de profesioniști, în locul lor fiind preferați oameni din zona de partid. Așa s-a ajuns, de pildă, ca Tarom să fie condusă de un „specialist” în țiglă metalică iar CFR Infrastructură de un fost șef de regională, care să făcut remarcat după ce a adus protestatari cu trenul la celebrul miting al cămășilor albe organizat de Liviu Dragnea. Numiți în urma unor aranjamente politice și aflați tot timpul cu sabia deasupra capului, așa cum era firesc, acești directori nu au performat.

Situația teoretic s-ar fi putut îmbunătăți, asta dacă selecția s-ar fi făcut pe bune. România s-a angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență să aleagă conduceri profesioniste în aceste companii de stat, în baza Ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aflată în vigoare din 2011, dar care în rare ocazii a fost și aplicată. Mandatul noilor membri va fi de 4 ani.

Două companii private – Pluri Consultants și Fox Management Consultants – s-au ocupat de selecția membrilor Consiliilor de Administrație, însă decizia finală a rămas în pixul ministrului Sorin Grindeanu.

Grindeanu: Vă rog să găsiți un singur membru PSD!

Întrebat miercuri despre modul în care au fost aleși noii administratori, Grindeanu s-a apărat, menționând că doar a aplicat prevederile legate pe listele scurte elaborate de firmele care au realizat selecția.

„Avem bornă în PNRR și e foarte bine. Este singura lege care vorbește de management corporatist și trebuie să o aplicăm. Am externalizat. Cele două companii și-au făcut treaba, au livrat listele scurte. La CNAIR au fost 42 de candidați, la CFR SA au fost 38. A fost concurență. Trebuie însă să ținem cont că dintre cei șapte membri ai CA cinci trebuie să aibă vechime în domeniu. Minim doi din cei șapte trebuie să aibă studii economice sau juridice, unul sau doi trebuie să fie funcționari publici. De asemenea, trebuie să fie mai mulți independenți decât dependenți. Acest lucruri, dublate și de altele, sunt criterii date de lege. Mie mi s-a livrat un clasament, am aplicat toate aceste criterii și au ieșit toate acele nominalizări. Vă rog să găsiți un singur membru PSD!”, a declarat Sorin Grindeanu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii