Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Grevă generală la CFR Infrastructură, începând de luni. Circulația trenurilor ar putea fi grav afectată

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Circulația a sute de trenuri ar trebui să fie afectată, începând de luni, 27 noiembrie, dacă angajații CFR Infrastructură vor intra în grevă generală, așa cum au anunțat. 

România riscă să fie paralizată începând de luni. Federația Feroviară Mișcare Comercial a anunțat că va intra în grevă generală. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că executivul blochează majorarea salariilor, așa cum fusese convenit, prin măsurile de reducere a cheltuielilor din „Legea austerității”.

Aceștia susțin că, în perioada grevei, vor asigura o treime din activitatea normală în conformitate, ceea ce înseamnă că unele trenuri vor circula.

„Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, anunță public că începând cu data de 27 noiembrie 2023 declanșează greva propriu-zisa la nivelul Companiei Naționale de Cai Ferate CFR SA, urmare nesoluționării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de munca.

Deși, bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective in vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice si sociale adoptate de Guvern. Concret, aceste politici nu numai ca împiedică stabilirea in cadrul negocierilor colective a unei salarizări în concordantă cu complexitatea si volumul muncii precum si importanta si competenta in actul decizional, dar încalcă și dispozițiile contractelor colective si individuale de muncă in vigoare încheiate între părți, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată. Fată de aceasta situație de fapt, am avertizat încă din finalul lunii octombrie 2023 asupra amplificării riscului degradării relațiilor sociale cu influență directă asupra stabilității activității companiei si anularea eforturilor din ultimele două luni privind asigurarea unui climat de pace socială. Ca atare, Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane va declanșa greva propriu-zisă  începând cu data de 27 noiembrie 2023. Pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală în conformitate cu prevederile legale, ce va fi stabilită de comun acord cu conducerea companiei. Întregul ecosistem de transport feroviar are nevoie urgentă de soluții de finanțare corectă și reală, nu de experimente eșuate!”, a transmis Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

Federația Drum de Fier nu va face grevă

Nu toți angajații CFR Infrastructură vor intra în grevă. Alianța Sindicală a Federațiilor Drum de Fier – Elcatel, celălalt sindicat care a organizat protestul de avertisment din 15 septembrie, a anunțat că nu va opri lucrul începând de luni.

„Noi nu vom face grevă. Oamenii noștri au câștigat, nu au câștigat șefii. Noi am început ieri negocierile pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă și azi semnăm acordul pentru fondul social de 5%. Acum avem buget aprobat, deci se poate aplica Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar. Veniturile scad doar în partea de sus a grilei, la conducerea centrală, la regionale. Am vorbit cu oamenii, ei au zis că sunt mulțumiți și nu vor să facă grevă. Șefii nu sunt mulțumiți”, a declarat pentru Club Feroviar președintele Federației Drum de Fier, Florea Dobrescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW