Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


„Greii” din dosarul „ANRP” scapă de închisoare ca urmare a deciziei CCR privind prescrierea faptelor. Alina Bica rămâne achitată

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 5 decembrie 2022

Fosta șefă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Crinuța Dumitrean, fostul vicepreședinte al ANRP, Sergiu Diacomatu și afaceriștii Dorin Cocoș (fostul soț al Elenei Udrea) și Gheorghe Stelian au scăpat de condamnările la închisoare dictate în dosarul „ANRP”, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a constat că faptele s-au prescris, ca urmare a deciziei Curții Constituționale. Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a rămas cu decizia de achitare, pronunțată în primă instanță. 

În decembrie 2014 Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată la instanța supremă dosarul privind despăgubirile acordate de ANRP. Concret, spuneau atunci procurorii, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP, din care făceau parte, printre alții, Crinuța Dumitrean, Alina Bica și Sergiu Diacomatu, ar fi aprobat ilegal un raport de evaluare al unui teren la preț supraevaluat, producând astfel un prejudiciu statului de peste 60 milioane euro.

În iunie 2018, judecătorii instanței supreme i-au condamnat la închisoare pe Crinuța Dumitrean – 7 ani și 6 luni, Sergiu Diacomatu – 7 ani și 6 luni, Gheorghe Stelian – 6 ani și Dorin Cocoș – 3 ani o lună și 10 zile. Alina Bica a fost achitată.

După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale, Înalta Curte a stabilit luni, 5 decembrie, că faptele incriminate de DNA și a menținut decizia de achitare în cazul fostei șefe a DIICOT. Cu toate acestea, inculpații vor fi obligați să acopere prejudiciul.

Sursa foto: Uniunea Europeană

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW