Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


GRAFIC Dosarele de corupție, în cădere liberă. Anul trecut, DNA a trimis în judecată de 3 ori mai puține persoane decât în 2015. Anchetele de abuz, scădere masivă

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 19 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Numărul persoanelor trimise în judecată pentru fapte de corupție a scăzut semnificativ în ultimii ani. Trendul descendent se observă analizând cifrele Ministerului Public, care și-a publicat raportul pentru anul 2019. O scădere importantă este înregistrată și în cazul dosarelor de abuz în serviciu, infracțiune aflată în vizorul modificărilor legislative din Parlament și a deciziilor CCR. 

Cifrele Ministerului Public arată că numărul persoanelor trimise în judecată pentru fapte de corupție a scăzut la jumătate din 2015.

Dacă atunci au fost trimise în instanță 1.910 de persoane, anul trecut numărul a ajuns la 813. (FOTO 1).

Dacă ne raportăn doar la dosarele DNA, scăderea este și mai accentuată: de la 992 la 382 de persoane trimise în judecată.

FOTO 1 – raport Ministerul Public 

Scăderi pe linie

Se observă scăderi semnificative și pentru fiecare infracțiune de corupție sau legată de aceasta.

De exemplu, în 2019, numărul celor trimiși în judecată pentru luare de mită a scăzut cu aproape un sfert față de 2018. Scăderea ajunge la 32 de procente pentru dare de mită și chiar la 55% când vine vorba de cumpărarea de influență. A crescut, însă, numărul celor trimiși în instanță pentru fapte prevăzute de Legea 78/2000 (care sancționează fapte de corupție), cu aproximativ 15% (FOTO 2).

FOTO 2 – raport Ministerul Public

Abuzul în serviciu, la jumătate

În 2019, numărul inculpaților trimiși în judecată pentru abuz în serviciu aproape s-a înjumătățit față de 2018. (FOTO 3) Infracțiunea a fost puternic zguduită de o serie de acțiuni legislative și decizii ale Curții Constituționale.

Au fost înregistrare creșteri la delapidare și neglijență în serviciu.

FOTO 3 – raport Ministerul Public

Foto articol: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW