Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Gheorghe Stan: Șeful DNA a fost de acord cu retragerea apelurilor în dosarele Ghiță și Hrebenciuc

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 18 iunie 2019 Etichete: , ,

Fostul șef al Secției pentru anchetarea magistraților, Gheorghe Stan, susține că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță a avut la bază corespondența cu șeful DNA. Potrivit acestuia, Călin Nistor a fost de acord cu măsurile dispuse de SIIJ.

„Aici nu este vorba de „bine aranjaţi, freze sau competenţe 0 barat”, aşa cum spunea cineva recent în mediul online, ci de faptul că la nivelul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie s-a făcut o analiză complexă, completă şi responsabilă având la dispoziţie întreaga documentaţie care a stat la baza acestor decizii. Referitor la cele două dosare la care faceţi referire, fără a comenta conţinutul acestora, pot să vă spun că am avut discuţii cu procurorul-şef DNA, care a împărtăşit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există şi o corespondenţă scrisă în care am transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie punctul nostru de vedere, raţionament la care DNA nu a formulat obiecţiuni”, a declarat fostul şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Gheorghe Stan se referă la retragerea apelurilor de la ÎCCJ, de către Secție, în dosarele lui Sebastian Ghiță și al lui Viorel Hrebenciuc. În cazul lui Hrebenciuc, judecătorii au admis retragerea apelurilor.

Stan ; Secția este ținta unor atacuri repetate

Noul judecător al Curții Constituționale a României a mai precizat că structura pe care a condus-o este ținta unor atacuri „repetate și absurde”.

„Este evident pentru orice persoană de bună credinţă că Secţia este ţinta unor atacuri repetate şi absurde, aflate la limita legii şi acest aspect nu face decât să polarizeze şi mai mult sistemul judiciar, să îl împartă între cei care respectă legea şi cei care sunt abuzivi. Însă ce vreau să vă precizez este că toate aceste atacuri nu au fost de natură să ne împiedice în desfăşurarea activităţii, în dosare la care s-a făcut referire prin mass-media”, a mai spus Stan.

Dosarele în care SIIJ a cerut retragerea apelurilor

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat în 2018 de ICCJ la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău. SIIJ a cerut retragerea apelului în dosar, procurorul general recomandând menținerea. În cele din urmă, instanța a admis solicitarea SIIJ. Astfel, Tudor Chiuariu și Adam Crăciunescu rămân achitați definitiv, iar procesul continuă pentru inculpații care au făcut apel.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În primă instanță, judecătorii au dispus achitarea.Ulterior, SIIJ a cerut retragerea apelului, instanța cerând punctul de vedere al procurorului general.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW