Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Gheorghe Stan cere rezervarea unui post de procuror la SIIJ timp de 9 ani, până termină mandatul la CCR

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 12 iunie 2019 Etichete: , , ,

Gheorghe Stan cere rezervarea unui post de procuror la SIIJ timp 9 ani, până termină mandatul la CCR. Secția pentru Procurori a CSM a luat act de demisia magistratului de la șefia SIIJ, însă a sesizat plenul CSM privind rezervarea postului.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de demisia domnului procuror STAN GHEORGHE ca urmare a numirii acestuia în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României, începând cu data de 15.06.2019 şi a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin demisie, începând cu data mai sus menţionată”, este decizia procurorilor privind demisia.

Referitor la cererea de rezervare a unui post până la încheierea mandatului de 9 ani, procurorii CSM au sesizat Plenul.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii în vederea dispunerii măsurilor legale cu privire la cererea domnului STAN GHEORGHE referitoare la rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României”, este hotarărârea Secției.

Cine este Gheorghe Stan

Gheorghe Stan este fost inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare. Acesta a fost numit, în urmă cu câteva luni, şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Imediat după numire, Gheorghe Stan a comunicat organizaţiei lui Chris Terhes în câte dosare este vizată Laura Codruţa Kovesi şi, explicit, ce vizează fiecare. La câteva zile, fosta şefă a DNA a fost pusă sub învinuire, iar ulterior sub control judiciar. Instanţa a demontat acuzaţiile SIIJ, ridicând măsura.

Terhes a candidat din partea PSD la alegerile europarlamentare.

La solicitări similare, privind alte persoane, Secţia a refuzat să răspundă.

În calitate de şef al SIIJ, Gheorghe Stan a cerut si retragerea apelului in dosarul Hrebenciuc, solicitare admisă de instanţă.

Gheorghe Stan a fost propus de PSD, luna trecută, judecător al CCR, urmând să fie numit în funcţie pe 18 iunie.

Adjuncta lui Stan la SIIJ a fost Adina Florea, propusă de Tudorel Toader şef la DNA, însă respinsă de preşedinte. Florea îi anchetează pe Kovesi, Onea şi Negulescu.

Secţia Specială este contestată de magistraţi. Asociaţiile au cerut desfiinţarea în repetate rânduri, considerând că este un element de presiune. Înfiinţarea Secţiei a fost dorită de PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea.

 

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW