Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

„Gesturi de recunoștință” – explicația medicului care a încasat 55 de șpăgi în mai puțin de o lună

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 4 octombrie 2023

Cristian Paleru, unul dintre cei doi medici arestați preventiv în dosarul șpăgilor de la Institutul „Marius Nasta”, consideră că sumele de bani pe care le primea de la pacienți sau rudele acestora reprezintă simple „gesturi de recunoștință”.

Opt medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti sunt cercetați penal, după ce ar fi primit mită de la pacienți în schimbul prestării serviciilor medicale. Doi dintre aceștia, Cristian Paleru și Cornel Petreanu, ambii profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București, au fost arestați preventiv pentru 30 zile, în vreme ce ceilalți șase au fost plasați sub control judiciar.

Nicio zi fără șpagă

Cristian Paleru este acuzat că ar fi primit mită de nu mai puțin de 55 de ori, în doar 22 zile, în vreme ce colegul său, Cornel Petreanu, ar fi încasat mită de 34 de ori. Cu toate acestea, cei doi nu se consideră neapărat vinovați, înțelegând firești gesturile pacienților.

Medicul care a primit mită de 55 de ori a susținut că banii pe care îi încasa aproape zilnic, fără a avea voie, reprezintă simple „gesturi de recunoștință”. Nu de aceeași părere au fost și judecătorii care au decis arestarea sa. Magistrații subliniază că, deși nu condiționa actul medical de primirea șpăgilor, actul este în continuare la fel de grav.

„Faptul că sumele de bani și celelalte bunuri nu erau solicitate de către inculpat, respectiv că acesta nu condiționa realizarea actului medical de primirea unor astfel de bunuri nu este de natură a diminua gradul de pericol social al faptei săvârșite, astfel cum este reținută în referat și în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale, având în vedere numărul foarte mare de acte materiale de primire de bunuri necuvenite, comise într-un interval de timp scurt, dar și faptul că, astfel cum reiese din procesele-verbal de redare a activităților de supraveghere tehnică autorizate în cauză, era o practică obișnuită a inculpatului primirea de astfel de foloase de la pacienți sau de la aparținătorii acestora, regula fiind aceea că, atunci când era prezent la serviciu, inculpatul accepta zilnic asemenea ‘gesturi de recunoștință’ (după cum le califică însuși inculpatul) sub formă de sume de bani sau alte bunuri”, susțin judecătorii de la Tribunalul București în încheiere.

Profesorul de mită

Potrivit judecătorilor, cu toate că era profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, Cornel Petreanu nu se sfia să împartă șpaga și cu medicii rezidenți.

„Inculpatul, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză până la acest moment, cultivă o reţea complexă de corupţie, remunerând la rândul său medicii rezidenţi şi anesteziştii, care îl ajută în desfăşurarea activităţii. În final este vorba despre articularea unor mecanisme infracţionale cu un puternic impact asupra desfăşurării normale a activităţii în cadrul unor instituţii esenţiale ale statului. Reţine judecătorul de drepturi şi libertăţi, vizibilitatea socială ridicată a inculpatului, prin natura funcţiei pe care acesta o exercită, precum şi activitatea academică a acestuia, sunt elemente ce dau o coloratură sporită de pericol social (contrar celor invocate de apărare) şi marchează evaluarea cu privire la pericolul concret şi actual pe care l-ar reprezenta pentru ordinea publică punerea în libertate a inculpatului. Inculpatul deturnează de la finalitatea sa şi rolul de mentor pentru medicii rezidenţi cu care interacţionează (şi aceştia în derivă etică, aflaţi la acest moment sub măsura preventivă a controlului judiciar), medici rezidenţi pe care îi iniţiază în activităţi infracţionale”, arată judecătorii în încheiere.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW