Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


George Niculescu va reprezenta România în Comitetul UE pentru achiziția în comun de gaze naturale

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Fostul prefect al Constanței și secretar de stat în Ministerul Energiei, George-Sergiu Niculescu, a fost numit de premierul Nicolae Ciucă drept reprezentant al României în noul Comitet director al UE pentru agregarea cererii și achiziționării în comun a gazelor naturale la nivelul Uniunii Europene.

Prin participarea României la acest efort, vom contribui la sporirea solidarității între statele membre, prin coordonarea la nivel european a achizițiilor de gaze naturale și crearea unui cadru pentru implementarea și asigurarea funcționării Platformei Energetice UE pentru achiziția în comun a gazelor naturale. Solidaritatea europeană va rezista în fața provocărilor care exista, iar soluțiile comune vor contribui la redresarea energetică”, a transmis fostul secretar de stat, miercuri seară, pe pagina de Facebook.

Platforma Energetică UE pentru achiziția în comun a gazelor naturale a fost creată pe fondul creșterii prețurilor la gaze, generată de invazia rusă în Ucraina, și pentru a reduce din dependența Uniunii Europene de aprovizionare cu gaze naturale din Federația Rusă.

Platforma UE de achiziționare de energie poate juca un rol esențial în căutarea unor parteneriate reciproc avantajoase care să contribuie la siguranța aprovizionării și să conducă la scăderea prețurilor de import ale gazelor achiziționate din țări terțe, valorificând pe deplin ponderea colectivă a Uniunii”, se arată în Regulamentul Consiliului UE pentru platforma menționată.

Comitetul director ad-hoc, din care George-Sergiu Niculescu face parte, va conține câte un reprezentat al fiecărui stat membru și un alt reprezentant al Comisiei Europene.

Comisia consultă comitetul director ad-hoc cu privire la proiectul de recomandare transmis de Comisie (…), în special în ceea ce privește măsura în care achizițiile relevante de gaze sau o licitație pentru achiziționarea de gaze sporesc siguranța aprovizionării în Uniune și sunt compatibile cu principiul solidarității energetice”, potrivit sursei citate.

George-Sergiu Niculescu, membru PNL, a fost membru în Consiliile de Administrație ale Nuclearelectrica și Romgaz și ocupă, din martie 2021, poziția de secretar de stat la Ministerul Energiei.

Între decembrie 2019 și octombrie 2020, Niculescu a fost prefect al Județului Constanța. La bază, el a absolvit în 2004 Facultatea de Drept din cadrul Universității Ovidius, are un master în administrarea afacerilor în domeniul Energiei, obținut la ASE, iar în 2018 a absolvit un curs de manager pentru sisteme de management al energiei, la TUV Thuringen prin ASE București.

Sursă foto: George-Sergiu Niculescu / Facebook

Comentarii