Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Geoană, un nou discurs de prezidențiabil: „În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, țara este mai vulnerabilă din interior decât oricând”

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 17 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut un discurs în cadrul dezbaterii „Securitate economică și inovare pe flancul estic al NATO și UE”, vineri, la Iași. Geoană a susținut un nou discurs de prezidențiabil, în care a vorbit despre importanța aderării Suediei la NATO, despre schimbările geopolitice la nivel global, dar și despre vulnerabilitățile României din acest moment și necesitatea țării de a progresa.

Secretarul general adjunct al NATO a afirmat că: „vom avea un flanc estic transformat, coerent și continuu de la Marea Nordului la Marea Baltică, până la Marea Neagră și Marea Mediterană”, arâtându-și susținerea pentru aderarea Suediei la NATO, puterea alianței fiind astfel consolidată.

Oficialul a afirmat că schimbările geopolitice actuale generează schimbările geoeconomice și restructurarea modelelor economice: „Transformările din Europa declanșate de războiul odios lansat de Rusia împotriva Ucrainei, dar și a ordinii europene și internaționale, nu trebuie privite în izolare. (…) Între economie și securitate națională și între tehnologie și societate, omenirea își caută frenetic un nou echilibru.”

Fostul și posibilul viitor candidat la prezidențiale, Geoană a vorbit și despre vulnerabilitățile României și soluțiile la care statul trebuie să recurgă pentru a progresa: „Țara se golește de tineri, economia crește însă nu produce dezvoltare, inegalitățile se adâncesc, Statul Român pare tot mai disfuncțional și nepregătit pentru a face față acestei complexități în creștere exponențială, neîncrederea cetățenilor în instituții și viitorul țării vor atinge cote abisale”.

Mircea Geoană proiectează un traseu transformativ al României ce poate soluționa vulnerabilitățile, iar apogeul progresului poate fi atins după parcurgerea mai multor etape: transformarea rolului și funcționalității statului român, reinventarea modelului economic și a contractului social (un New Deal românesc), asumarea unei politici de coeziune teritorială și socială accelarată, asumarea inovării ca principal motor de creștere și dezvoltare a societății, transformarea României într-o Poartă a Europei de Comerț, Transport și Investiții.

„Niciodată în istorie, România nu a cunoscut un moment mai favorabil decât acum. (…) În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, țara este mai vulnerabilă din interior decât oricând”, a afirmat Geoană, recunoscând potențialul pe care România îl posedă, însă care nu poate fi materializat din cauza problemelor interne.

Mircea Geoană se menține pe primul loc în sondajele pentru alegerile prezidențiale, din postura de candidat independent, conform INSCOP. Dintr-un eșantion total de 84.7%, 27.7% dintre alegători ar vota cu Mircea Geoană (independent), 21.8% pentru Marcel Ciolacu (susținut de PSD și PNL), 18.9% cu George Simion (AUR), 12.1% cu Elena Lasconi (USR), 10.5% cu Diana Șoșoacă (SOS România), 4.3% cu Dacian Cioloș (REPER), 3.1% cu Kelemen Hunor (UDMR), iar 1.6% spun că ar vota alt candidat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii