Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Geoană pune tunurile pe PSD și PNL: „Sper ca viitorul președinte să nu fie ales de oligarhia politică”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 aprilie 2024

Cu toate că, după toate probabilitățile, și-ar dori să candideze din partea unei alianțe PSD – PNL pentru funcția de președinte al României, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a lansat duminică atacuri dure la adresa celor două partide. 

Mai sunt aproximativ 5 luni până la alegerile prezidențiale. Până la această oră, niciun posibil candidat important nu și-a anunțat cu subiect și predicat intenția de a participa la cursa electorală pentru funcția supremă în statul român, însă în culise se dau lupte grele.

Conducerile PSD și PNL, partidele aflate la guvernare și care au formează o alianță la alegerile europarlamentare, testează ideea unei candidaturi comune la prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă par să își dorească această postură, însă deocamdată nimic nu este stabilit. Pe lângă cei doi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-ar dori să își încerce din nou norocul la prezidențiale, cu susținerea social-democraților și liberalilor, dar aceștia nu par prea încântați de această idee.

„Sper ca viitorul președinte să nu fie ales de oligarhia politică”

Văzând că timpul trece iar șansele ca el să fie omul susținut de PSD și PNL la prezidențiale scad văzând cu ochii, Geoană a adoptat o atitudine tot mai dură la adresa celor două partide.

„Eu nu fac judecăţi de valoare, nu este treaba mea, sunt la NATO. Când revin şi dacă revin în politica românească, am să fiu puţin mai explicit, dar vreau să spun un singur lucru. Aceste alegeri din România, în principal cele prezidenţiale, pentru că sunt cele care domină peisajul electoral, suntem la sfârşitul unui regim politic de zece ani de zile, poate mai lung, suntem într-o zonă de oarecare epuizare a proiectului politic care animă situaţia politică din România şi atunci vom avea nişte alegeri în care sper ca românii să vină în număr foarte mare la vot pentru a-şi proteja votul şi pentru a nu lăsa ca cel sau cea care va fi viitorul preşedinte al acestei ţări, importante în NATO şi importante pentru noi toţi, să fie unul numit de oligarhia politică şi să nu fie ales pe bune de către românii”, a declara Geoană, la Digi24.

„Mi-a arătat cineva o poză cu Tudose şi cu Rareş Bogdan, am pufnit de râs”

Geoană nu s-a sfiit să critice și formarea coaliției dintre PSD și PNL pentru europarlamentare.

„Nu înţeleg ca om care a făcut ceva politică ce caută liste comune la europarlamentare, PSD şi PNL, două familii politice diferite. Mi-a arătat cineva o poză cu Tudose şi cu Rareş Bogdan, am pufnit de râs. Efectiv te pufneşte şi râsul dacă n-ar fi vorba de trădarea propriului electorat”, a menţionat Mircea Geoană.

„Se poate și fără dânșii”

Pe de altă parte, Geoană a sugerat că ia în calcul o candidatură din postura de independent.

„Eu cred că pe români îi interesează mai puţin jocul politic, eu cred ei fac o greşeală încercând să dea sentimentul că vor să închidă jocul. Ăsta e sentimentul pe care eu ca cetăţean îl simt şi nu ca şef la NATO. Eu simt că ei parcă încearcă să blocheze jocul, să spună suntem noi şi doar noi şi numai noi şi fără noi nu se poate. Se poate şi fără dânşii. Nu pot anticipa ce se decide după locale, probabil că trebuie să se hotărască şi dânşii. Niciodată în istoria post-decembristă nu am avut o situaţie în care cu cinci luni înainte de prezidenţiale să nu ştii candidaţii marilor partide din România”, a subliniat Mircea Geoană.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW