Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Gazprom a oprit livrările prin Nord Stream 1 / Prețurile gazelor naturale din Europa au crescut

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 31 august 2022

Gazprom, gigantul energetic rus Gazprom, a suspendat din nou livrările de gaze pe conducta Nord Stream 1 către Germania, invocând „necesități de întreținere”. Decizia vine după ce anterior au avut loc mai multe opriri ale livrărilor de gaze care au contribuit la criza energetică actuală din Europa, în urma invaziei rusești în Ucraina, care a început la 24 februarie.

Gazprom a declarat miercuri, 31 august, că livrările prin Nord Stream 1 au fost „complet oprite” pentru „lucrări preventive” la o unitate de compresoare. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce operatorul rețelei europene de gaze ENTSOG a anunțat că livrările au fost oprite.

Gazprom a susținut în repetate rânduri că întreruperile de furnizare sunt necesare pentru lucrări de întreținere de rutină, dar au fost exacerbate de complicațiile legate de livrarea echipamentelor create de sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

Germania a acuzat Moscova că își folosește resursele energetice ca pe o „armă de șantaj”.

Șeful Agenției Federale de Rețele din Germania, Klaus Mueller, a calificat ultima întrerupere drept „de neînțeles din punct de vedere tehnic”, adăugând că experiența arată că Moscova „ia o decizie politică după fiecare așa-zisă întreținere”.

„Vom ști abia la începutul lunii septembrie dacă Rusia va face asta din nou”, a declarat Mueller, referindu-se la suspendările și reducerile de fluxuri din iunie și iulie pe care Rusia le-a pus pe seama întreținerii.

Criza energetică actuală din Europa a dus la o creștere cu 400% a prețurilor angro la gazele naturale, din august anul trecut.

Scumpirile au afectat atât consumatorii, cât și întreprinderile, care se confruntă cu o inflație foarte mare și cu un cost ridicat al vieții. Acest lucru a forțat guvernele să cheltuiască miliarde de dolari pentru a ușura povara asupra cetățenilor.

Se așteaptă ca situația să se înrăutățească pe măsură ce țările europene intră în lunile reci de iarnă, multe locuințe folosind gazele naturale pentru încălzire. Unele țări, inclusiv Franța, au declarat că este posibilă raționalizarea combustibilului.

Ca atare, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat astăzi.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 12 euro, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotaţiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh, potrivit Agerpres.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW